Portal 072info

SAVJETOVANJE U VIJEĆNICI Izetbegović okupio mudre glave: Hoće li se Srbija spasiti krivice za genocid za sva vremena?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjetovanje o zahtjevu za reviziju tužbe BiH protiv Srbije koje nominalno organiziraju Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu na čijem je čelu Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava započelo je danas u sarajevskoj Vijećnici, uz veliko zanimanje medija.

Pokrovitelj današnjeg savjetovanja je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a ono se održava pod pritiskom predstavnika RS koji namjeravaju blokirati rad bh. institucija ukoliko se zahtjev podnese Međunarodnom sudu pravde. Podsjećamo krajem februara ističe rok od 10 godina u kojima se zahtjev može podnijeti, na presudu kojom je Srbija oslobođena krivice za genocid.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Savjetovanju će prisustvovati veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija te udruženja žrtava genocida.

Ssavjetovanju osim Izetbegovića prisustvuje i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Željko Komšić je prije početka savjetovanja medijima rekao kako smatra da je Izetbegović već donio odluku te da je današnje savjetovanje tek pokušaj podjele odgovornosti, jer kakva god odluka da se donese nemoguće je biti politički pobjednik.

“Prema mom mišljenju, Izetbegović je donio odluku da se ide u reviziju”, rekao je Komšić dodavši da će to izazvati različite reakcije u regionu na koje će trebati znati odgovoriti, a problem može biti i ako sud odbije zahtjev za reviziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Advokat Asim Crnalić jedan je od pozvanih na današnje savjetovanje. Kaže da nije upoznat kako su organizatori zamislili današnje savjetovanje. Dodao je i da će svoj stav zauzeti kada vidi do kakvih novih dokaza se došlo.

Novi.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME