Savremeni sjedilački način života uzrokuje išijas te bolove u leđima

seq
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Podu utjecajem savremenog sjedilačkog načina života, jedan od najugroženijih mišića na ljudskom tijelu je gluteus. Stražnjica nije napravljena da podnese toliki pritisak svakodnevnog sjedenja. Kada se gluteus umrtvi zbog neaktivnosti, opterećenje se prebacuje na druge mišiće i na zglobove te dolazi do disbalansa i brojnih problema, kaže prof. dr. Lejla Šebić, fitness instruktorica u LM fitness centru, koji se nalazi u „Avaz Twist Toweru“.

Značajne promjene

– Mozak zapravo gubi fiziološku sposobnost opuštanja, oslobađanja i kontrole sjedalnog mišića, što može uzrokovati bolove u kuku, leđima, išijas te niz drugih funkcionalnih problema. Odumiranje, amnezija gluteusa ili ”mrtva guza” nije samo estetski već prvenstveno zdravstveni problem koji dovodi do bolova u donjem dijelu leđa, kukovima, kao i do problema s koljenom i skočnim zglobom, jer tijelo pokušava kompenzirati neravnotežu – govori Šebić.

Kada osjetite sve te hronične bolove, posebno u donjem dijelu leđa, posljednja stvar na koju pomislite jeste da je uzrok amnezija gluteusa ili “mrtva guza”. E, vrijem je da se pokrenete i počnete vježbati.

– Slabost gluteusa, kao glavnog ekstensora trupa i stabilizatora zdjelice, dovodi do značajnih promjena u pravilnoj posturi, odnosno držanju tijela. Osoba koja najveći dio dana sjedi ima karakterističan izgled tijela, takozvani SMS (text neck) – zbog stalne upotrebe mobitela izrazito je povijen gornji dio leđa, zatvoreni su ramena i grudni koš, čime je ugroženo pravilno disanje – ističe Šebić.

Donji dio leđa, dodaje naša sagovornica, može biti uvijen, trbušna muskulatura opuštena i obično se višak kilograma sakuplja na stomaku.

Velike lopte

 Stražnjica postaje mekana, bez funkcije i služi samo kao jastuče, dok je sjedalni mišić gluteus, kao izuzetno važan u cijeloj ovoj priči, izgubio svoju funkciju, atrofirao.

– Stolica je, generalno, najgori izum čovječanstva. Velike lopte su puno bolja opcija nego stolice. Svaki sat sjedenja na stolici traži najmanje 10 minuta vježbanja. Potrebno je u pauzama tokom posla vježbati, što više koristiti stepenice, što više se kretati – savjetuje Šebić.

Vježbe snage i jakosti

Postoji veliki broj vježbi koje se mogu raditi samo vlastitim tijelom, ali i specijalizirane vježbe na fitness mašinama koje aktiviraju gluteus pod vanjskim opterećenjem. Vježbe snage i jakosti su neophodne za buđenje i ponovnu aktivaciju gluteusa. Čučnjevi, mrtva dizanja, iskoraci, penjanje na klupicu, podizanje kukova iz ležanja, odnoženja, zanoženja… Za savjete možete nam se obratiti u LM fitness centru u „Avaz Twist Toweru“, napominje Šebić.

GODISNJICA
MARKETING