SAZNAJEMO: Ginekologu Hodžiću zatvor i pet godina zabrane rada!

NEPRAVOSNAŽNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U ZENICI

Ginekolog Jasmin Hodžić nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a optužnicom se teretio da je primjenom neprikladnog načina i sredstva liječenja prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, saznaje 072info.

Osim toga, presudom zeničkog suda, ginekologu Hodžiću izrečena je zabrane obavljana liječničke djelatnosti iz oblasti akušerstva u trajanju od pet godina.

Ove informacije za “072info” potvrdili su roditelji preminule bebe.

Prema stravičnim detaljima iz optužnice, trudnica P. E. je primjena u ambulantu Odjela za trudnice i porode u 40+6 sedmici trudnoće sa zdravim plodom bez registrovanih anomalija u trudnoći koje bi mogle imati utjecaja na smrtni ishod.

Uvidom u CTG nalaz od 16:05 vidljivo je bilo da plod ima usporen srčani ritam od 90 do 110 otkucaja u minuti što je predstavljalo riziko-faktor i indikaciju za opreznije postupanje i intenzivniji nadzor stanja ploda u toku prvog porođajnog doba.

Hodžić je potom dao upute da se trudnica premjesti u predrađaonu, a za vrijeme poroda druge trudnice, koji je okončan u 18:07, nakon što je trudnica E. glasno dozivala iz predrađaone, naložio je medicinskoj sestri I. L. da je pregleda nakon čega je akušerki H. N. kazala da je trudnica E. otvorena 9,5 centimetara. Hodžić potom izdaje uputu da se E. odmah premjesti u rađaonu što su sestre I. L. i K. K. uradile u 18:40 sati gdje je priključena na CTG koji je ukazao na patološki usporen srčani ritam ploda do 75 otkucaja u minuti, dok je u pogledu kontrakcija maternice na CTG zapisu bila ravna crta što znači da nije bila postavljena kalota na stomak trudnice.

U optužnici se nadalje navodi da je akušerka N. u 18,45 sati pozvala doktora, koji je, nakon što je pristupio u rađaonu i nakon uvida u takav CTG nalaz, nastavio s prirodnim tokom poroda, tako što je prokinuo vodenjak trudnici, a koje prokinuće je učinjeno sa zakašnjenjem, kada je plodna voda već bila zelene boje te pokušavao ubrzati istiskivanje ploda na način da je primijenio manuelni fundalni pritisak, koji se po pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obje šake porodničara stisnute u pesnicu,umjerenim pritiskom koji se dozira iz podlaktice akušera i samo u fazi kontrakcija, pri čemu je zahtijevao od trudnice i da sama tiska, a sve u cilju istiskivanja ploda, koji pritisak je izvršio na vrh stomaka trudnice, u dijelu ispod rebara.

“…kada se ta metoda nije pokazala uspješnom, zahtijevao od trudnice da se okrene na lijevu stranu kako bi poboljšao intenzitet kontrakcija, a nakon toga je vratio u ležeći položaj na leđima, te ponovo izvršio pritisak rukama u predjelu stomaka trudnice, iako je morao biti svjestan da je zbog patološkog nalaza CTG zapisa otkucaja srca ploda bilo potrebno hitno obaviti carski rez, kao metodu poroda, te morao znati da manuelni fundalni pritisak na stomak trudnice, kao sredstvo liječenja u cilju istiskivanja ploda je dozvoljen samo u fazi prirodne kontrakcije i da na suprotan način može ugroziti zdravlje ploda, pa je uprkos tome olako držeći da do toga neće doći, bez da se prethodno sa sigurnošću uvjerio u postojanje prirodnih kontrakcija, isti poduzeo, uz upotrebu neprimjerene fizičke sile, na koji način je kod ploda prouzrokovao povrede u vidu prijeloma lijeve tjemene kosti na 1 cm od spoja sa sljepoočnom kosti, lučnog oblika dužine oko 4 cm, te posljedični krvni podliv potiljačno u stražnjoj i bočnim lobanjskim jamama kao i posljedično krvarenje u moždane komore ploda, a posebno nagnječina moždanog tkiva na prostoru veličine 2×2 cm koja bi poziciono odgovarala mjestu prijeloma lijeve tjemene kosti, koje povrede su nastupile istovremeno s nastupanjem smrti ploda i koje su utjecale na nastajanje smrtne posljedice kod ploda…”, navodi se u optužnici protiv Hodžića.

Smrt ploda je nastupila u vremenskom periodu od 18:55 do 19:05 kada je porod dovršen mrtvorođenjem nakon čega je došlo do ugrožavanja psihičkog zdravlja trudnice P. E.

Inače, Hodžić je, posredstvom A-SDA i direktora Omera Škalje, penzionera, uhljebljen u Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona kao član Upravnog odbora. To mu je omogućila većina u Vladi ZDK predvođena SDA i A-SDA.

Prethodni članakHadžović pokazao šokantne prepiske: Nabiju na respirator, naviju ga i zbogom, ljudi umiru od terapije koja nije za njih, umiru od gladi…
Sljedeći članakKasumović: Neka blagdanski dani ojačaju vašu vjeru u bolji život