SAZNAJEMO | Kantonalni sud donio pravosnažno rješenje: Nekretnine u krugu bolnice vlasništvo grada

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na pitanje imovinsko-pravnih odnosa na relaciji Grad Zenica – Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), koje se vuče još od prošle godine, konačno je stavljena tačka budući da je, nakon Općinskog, i Kantonalno sud u Zenici donio pravosnažno rješenje da su nekretnine koje se nalaze u krugu bolnice vlasništvo grada, saznaje 072info.

Ovu informaciju potvrdili su za 072info sa Kantonalnog suda u Zenici.

-Kantonalni sud u Zenici donio je rješenje u zemljišnoknjižnom predmetu radi upisa prava vlasništva po zahtjevu Grada Zenica, odlučujući po žalbi Kantonalne bolnice Zenica, kojim se žalba odbija i prvostepeno rješenje postaje pravosnažno – kažu iz Kantonalnog suda za 072info.  

Podsjetimo, radi se o nekretninama koje koristi zenička bolnica i na njima planira realiziranje projekata povećanja energetske efikasnosti u KBZ, te projekata javno-privatnog partnerstva gdje privatni partneri imaju za cilj ostvarenje profita kroz pružanje zdravstvenih usluga.

U nekoliko navrata Gradska uprava pokušavala je sporazumno riješiti vlasničko-pravne odnose, međutim, obraćanja Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i menadžmentu bolnice bila su uzaludna. Njihova jedinstvena poruka bila je da Grad blokira realiziranje kapitalnih projekata.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, ranije je izjavio kako je osnovni uvjet Grada za prenos vlasništva, ostao da Vlada ZDK obezbijedi simbolična sredstva da se u Zenici, u kojoj je i sjedište Kantona, izgradi jedan infrastrukturni projekat.

-Građani Zenice su svojim novcem kupovali zemljište na kojem je izgrađena KBZ, još u vrijeme dok kantoni nisu ni postojali – poručio je on.

Iako su do sada moglo početi realiziranje projekata povećanja energetske efikasnosti u KBZ, te projekata javno-privatnog partnerstva, ali i projekt koji Grad traži zauzvrat za zemljišta, neko je, očigledno je, svjesno odugovlačio sve navedeno, dok su iz Gradske uprave sve vrijeme upozoravali da je zemljište u njihovom vlasništvu. To su, na kraju, kazali i sudovi.