Portal 072info

Turska odustaje od finansiranja ceste Sarajevo – Beograd?!

Od turskog finansiranja gradnje moderne brze ceste Sarajevo – Beograd, prema svemu sudeći, neće biti ništa!

Svi upiti zvaničnog Sarajeva, pa i Beograda, prema Ankari o modalitetima finansiranja, planovima i rutama te karakteru puta (magistrala, brza cesta ili autoput), iz turske vlade ostaju već mjesecima bez odgovora.

Nikakvo iskustvo

Da zlo bude gore, u komunikacijama s diplomatima Srbije, ali i BiH, turski zvaničnici ne kriju da nemaju nikakve informacije o inicijativi koju je svojevremeno lansirao ministar ekonomije Nihat Zejbekdži (Zeybekci). Oni se, čak, ne libe reći da Turska nema nikakvo iskustvo u projektima ovakve vrste te da će i sami zatražiti pojašnjenje državnog ministarstva ekonomije.

A Zejbekdži je još prošle godine zvaničnicima BiH i Srbije ponudio da Turska u cijelosti finansira gradnju ceste za Beograd, sa svom pratećom dokumentacijom i „pripadajućim cestama, šinama, priključcima…“.

Sa sastanka Zejbekdžija s regionalnim zvaničnicima: Ponuđeno da Turska finansira projekt

Turski ministar je svojim sagovornicima iznio i ličnu želju da mu negdje u BiH preporuče nekretninu koju bi kupio.

I u Sarajevu i u Beogradu je ponuda Ankare o cjelovitom finansiranju velikog zajedničkog projekta objeručke prihvaćena.

U jednom je momentu Federalni parlament (ničim pitan!) odlučio da cesta treba ići iz Sarajeva na Tuzlu i Bijeljinu i priključiti se na koridor 11 koji se gradi u Srbiji. U BiH je trajala živa ne samo politička debata i ponuđene su čak tri varijante za prolazak ceste za Beograd. I iz Beograda su ministra i tursku vladu uredno informirali o svojim aktivnostima.

Nedavno pismo

No, upiti o detaljima koji su potrebni i BiH i Srbiji za daljnje aktivnosti na realizaciji ceste Sarajevo – Beograd, ostajali su bez odgovora.

Posljednji primjer je i nedavno pismo koje je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko (SBB) poslao u Ankaru. U njemu je, kako je javnost obaviještena, postavljeno i pitanje na koji način Turska kani finansirati projekt, je li u pitanju donacija, kredit ili koncesija… Odgovora nema već puna dva mjeseca!

 

Avaz.ba

Podijelite članak