Portal 072info

Saznajte ko će biti budući predsjedavajući, a ko ministri u novom sastavu Vijeća ministara BiH!

Predsjedništvo BiH započet će konsultacije s liderima parlamentarnih stranaka oko predlaganja mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Kao što je već poznato, radi se o uobičajenoj proceduri, iza koje stoje međustranački dogovori, a pred Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića doći će već gotovi prijedlozi stranačkih zahtjeva za određena ministarstva, a ne samo za mandatara, piše bh. novinska agencija Patria.

Prema onome što se može u ovom trenutku saznati od rukovodstava stranaka koje su potpisale sporazum za formiranje državne vlasti SDA- DF- Savez za promjene RS- HDZ BiH, međustranački razgovori i trgovine su u toku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako će prema posljednjim informacijama premijer biti iz SDA i navodno na to mjesto dolazi Denis Zvizdić.

Savez za promjene RS kojem su pripala tri ministarstva tražit će ministarstvo sigurnosti BiH za Dragana Mektića (SDS), ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za Mirka Šarovića (SDS), dok je lider PDP-a Mladen Ivanić na „mukama“ jer mu se navodno nudi ministarstvo finansija za koje njegov kandidat Igor Crnadak (nekadašnji zamjenik ministra odbrane BiH) nema nikakvog iskustva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obzirom da lider HDZ BiH Dragan Čović pokazuje želju i za ministarstvom finansija i vanjskih poslova, gdje bi smjestio Vjekoslava Bevandu i Željanu Zovko, a trenutno su iz ta dva ministarstva dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH ostaje da se vidi da li će mu ona i pripasti.

Vrlo lako bi se moglo dogoditi, da Crnadak dođe na mjesto ministra odbrane za koje ima iskustva. Ali pod uslovom da SDA ne bude tražila to ministarstvo, te da u tom slučaju SDA i Savez za promjene RS ostave Čoviću ova dva jaka i značajna ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U tom bi se slučaju napravio dogovor, da kao što je bilo u vrijeme kada je Sadik Ahmetović vodio ministarstvo sigurnosti, drugi dopredsjedavajući bude Dragan Mektić.

Time bi se zadovoljio nacionalni balans, da predsjedavajući i dva dopredsedavajuća dolaze iz tri različita naroda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Demokratska fronta Željka Komšića „zapikala“ je ministarstvo civilnih poslova.

Stranci demokratske akcije u takvoj raspodjeli ostalo bi ministarstvo pravde, minstarstvo za ljudska prava i izbjeglice i ministarstvo prometa i komunikacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava jako je zainteresiran Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i poslanik u Narodnoj skupštini RS, no da li će ga i dobiti zavisit će od Bakira Izetbegovića, Denisa Zvizdića i Aljoše Čampare koji „vedere i oblače“ u SDA.

ROTACIJA U PREDSTAVNIČKOM DOMU

Halid Genjac, državni zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH prelazi u Dom naroda gdje će biti u rukovodstvu ovog doma, a umjesto njega mandat će dobiti Mirsad Mujić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Demokratska fronta tražila je mjesto direktora Službe za zajedničke poslove na kojem se sada nalazi Ferid Buljubašić (SDP).

Nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME