Portal 072info

Saznajte koja je razlika između bijele i crne čokolade

Između bijele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi. Obzirom da bijela čokolada uopće ne sadrži poželjnu kakao masu, tako se i njena nutritivna vrijednost i učinak na organizam razlikuje od tamne čokolade.

Svaka se čokolada, osim bijele, dobiva iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina. Glavni pozitivni učinci čokolade potiču upravo iz kakao mase i što je njen udio u čokoladi veći, to nam više koristi zdravlju.

Razlog tome su polifenoli, na prvom mjestu flavonoidi, antioksidansi koji pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti.

Zbog izostanka kakao mase, zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu. Što je čokolada tamnija, to je zdravija, tako primjerice kod mliječne čokolade, pozitivan učinak kakao mase, suzbijaju proteini mlijeka.

Osim kakao maslaca i mlijeka, glavni sastojak bijele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i holesterola od tamne.

Jedina prednost bijele nad ostalim vrstama čokolade jeste veći udio kalcija. Ipak, ne ubraja se u izvore kalcija, zbog velike količine šećera, zbog čega bi se trebala jesti tek povremeno i u ograničenoj količini.

Iako vrlo ukusna, bijela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box