Saznajte koje cigarete poskupljuju od 1. juna

Saznajte koje cigarete poskupljuju od 1. juna

cigarete

Pojedine vrste cigareta proizvođača “Filip Moris” od 1. juna ove godine na tržištu BiH poskupjeće za 20 feninga po paklici, dok su neki duvanski proizvodi skuplji od početka ovog mjeseca.

“Cigarete “marlboro red upgrade” i “marlboro gold original”, čiji je proizvođač “Filip Moris” d.o.o. Sarajevo, od 1. juna koštaće 3,9 maraka, dok će se “marlboro core flavor”, “marlboro gold touch” i ” marlboro gold fine touch” prodavati po cijeni od 3,7 KM”, kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duvanskih proizvoda.

“Duvanski proizvodi marke “LD red”, “blue” i “silver”, proizvođača “Japan tobako internešnel” a.d. Senta od 2. maja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM”, kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje.

Dodali su da se prije nekoliko dana, odnosno od 19. maja, na tržištu BiH pojavila i nova marka cigareta i to “chesterfield blue” i “chesterfield red”, proizvođača “Filip Moris”, čija cijena iznosi tri marke.

Cigarete u BiH poskupjele su i u februaru ove godine, kada su “marlboro gold original” i “marlboro red upgrade” poskupjeli za 20 feninga, na 3,7 KM.

Cijena paklice cigareta ” marlboro flavor plus” tada je porasla za deset feninga, na četiri marke.

“Filip Moris” je u februaru podigao i cijene tri vrste “eve” za deset feninga, tako da je za paklicu “eve divine slims”, “eve mistique slims” i “eve mint slims” potrebno izdvojiti 3,2 KM.

Cigarete “partner KS BOX ” poskupjele su tada sa 2,7 na tri marke, a ista situacija je i sa cigaretama “partner Blue KS BOX”.

Poskupjele su i cigarete “classic gold” i “classic blue” za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta prodaju po cijeni od tri KM.

Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

“Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi pet maraka”, kazali su ranije u UIO BiH.

(Glas Srpske)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica