Saznajte koliko je novca stiglo iz dijaspore u BiH u posljednjih deset godina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Procjene novčanih doznaka iz inostranstva za sva četiri kvartala 2018. godine iznosi 2.671 milion KM. Međutim, procjena ukupnih transfera iz inostranstva, koji uključuju i inostrane penzije, za 2018. godinu iznosi 3.911 miliona KM. Dakle skoro četiri milijarde maraka.

Procjene Svjetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini iznose 3.855 miliona KM.

image

Ukupno tekući transferi
Prema podacima Svjetske banke za 2018. godinu, učešće novčanih doznaka u BDP-u Bosne i Hercegovine je 11%.

Priliv novčanih doznaka u Bosnu i Hercegovinu prema zemlji prijema iseljenika pokazuje da je najviše doznaka u 2017. godini (preko 50%), kao i prethodne godine, stiglo od pošiljaoca iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

image

Novčane doznake iseljeništva
Iz Ministarstva sigurnosti BiH naglašavaju kako je kontinuiran trend porasta doznaka od 2010. godine nastavljen i ove godine.
Prezentovani podaci za period od 2009. do 2018. godine pokazuju da novčane doznake predstavljaju stabilan izvor prihoda za Bosnu i Hercegovinu. 


U periodu od 2009. godine do 2018. godine (procjena) tako je u Bosnu i Hercegovinu stiglo ukupno 22,68 milijardi KM.

Uočljiva razlika u podacima Centralne banke BiH i Svjetske banke je zbog toga što podaci Centralne banke BiH obuhvataju samo “personalne transfere”, dok prema definiciji Svjetske banke novčane doznake predstavljaju zbir “personalnih transfera” i “kompenzacije uposlenih”, navodi se u dokumentu Migracioni upitnik za 2018. godinu.

image

novčane doznake iz inostranstva/
Ekonomist Faruk Hadžić kaže da se ovdje radi o zvaničnom odnosno legalnom toku novca i zapravo pokazuje svu ranjivost bh. ekonomije jer 4 milijarde godišnje potrošnje u BiH dolazi iz vanjskih izvora.

– Niko ne može tačno reći koliko još donesu djeca roditeljima u gotovini, kaže Hadžić.


Tu pesimističnim brojkama nije kraj, naime i sam dokument govori o trendu rasta pogotovo jer je dosta naših ljudi otišlo vani u posljednje vrijeme i naravno da će slati novac familiji. 

OSLOBOĐENJE