Saznajte koliko puta vozači imaju pravo na besplatnu intervenciju iako nisu članovi BIHAMK-a

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog izrazito hladnog vremena i ekstremno niskih temperatura, posljednjih nekoliko dana izuzetno je povećan broj poziva Pozivnog centra BIHAMK-a – 1282.

Iako su svi BIHAMK-ovi kapaciteti angažovani u punom obimu, nije moguće odgovoriti na sve zahtjeve, uslijed čega je jedan broj građana morao duže čekati na dolazak mobilnih ekipa.

Za proteklih devet dana Pozivni centar BIHAMK-a imao je 86.086 dolaznih poziva, dok broj intervencija mobilnih ekipa Pomoći na cesti veći od dvije hiljade (2.415 intervencija).

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje su najavljene radarske kontrole

Međutim, mnogi nisu upoznati da svi Svi vozači na području FBiH imaju pravo na tri besplatne intervencije u jednoj godini, čak i ako nemaju aktivno članstvo u BIHAMK-u.

Naime, u skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje, ističu naši sagovornici.

Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI OPREZ: Evo gdje danas vrebaju radari

“Vozač ima pravo jednom mjesečno, a najviše tri puta godišnje iskoristiti pravo pružanja pomoći na cesti. BIHAMK šalje mehaničara koji pokuša popraviti kvar, a ukoliko to nije moguće uraditi na licu mjesta, automobil se odveze do najbližeg servisa ili parkinga, kako ne bi ometao saobraćaj”, potvrdili su jednom prilikom iz BIHAMK-a.

Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju na području FBiH koje je dobio na tenderu, a to su sljedeći kantoni: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.

ČITAJ JOŠ:  Šeranić: Do kraja aprila ne treba ništa mijenjati

Aktivni članovi, za razliku od onih koji nisu registrirani, imaju mnogo više pogodnosti.

U cilju bržeg protoka poziva i smanjenja zagušenja telefonskih linija moguće je slanje zahtjeva za intervenciju putem SMS na broj 062/090-080 ili e-mail-a na [email protected]

Uz molbu za razumijevanje iz BIHAMK-a se izvinjavaju svima onima koji čekaju na telefonskim linijama, kao i onima koji čekaju na uslugu piše fokus.ba.

GODISNJICA
MARKETING