Portal 072info

Saznajte koliko vode vaš pas treba popiti kako ne bi dehidrirao

Screenshot 3 965
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Voda je jako važna komponenta za zdravlje i hidrataciju, a kao i ljudi, i psi moraju piti puno vode kako bi njihov organizam ostao zdrav. Dakle, ukoliko imate kućnog ljubimca, pobrinite se da pije dovoljno vode svaki dan.

Ipak, pripazite da ne pretjera, jer stručnjaci napominju da i velike količine vode mogu biti loše za zdravlje, prenosi Pinkvilla.

Psu svaki dan trebaju dva decilitra vode po kilogramu tjelesne težine. Međutim, postoji mnogo faktora oko toga koliko bi vaš pas trebao popiti vode. Pripazite da je voda svaki dan svježa i čista. Ako primijetite da vaš ljubimac pije manje vode, nekoliko je razloga za to.

Kada je vaš pas na “domaćoj” prehrani, a ne na hrani kupljenoj u trgovini, njom unosi i određenu količinu tekućine, gotovo 65 do 80 posto vode. Dakle, samim tim imat će manju potrebu za vodom. Ako ih nešto boli, velika je vjerovatnoća da će popiti manje vode.

Kada mu je vruće ili vježba, obično pije više vode nego u bilo koje drugo vrijeme. To je zato što je zadihan i slinjenjem je izgubio puno tekućine. Bez odgovarajuće vode vaš pas će dehidrirati, što dovodi do mnogih zdravstvenih rizika kao što je bolest bubrega, poremećaji u metabolizmu, rak…

Kako biste provjerili da li je vaš pas dehidrirao, morate slijediti nekoliko koraka. Lagano stisnite kožu između lopatica, zatim nježno povucite kožu i otpustite je, pripazite da se koža vrati na svoje mjesto, trebala bi se brzo vratiti na svoje mjesto. A ako je tijelo dehidriralo, za to će trebati više vremena. Neki drugi znakovi dehidracije su ukoliko je zubno meso suho, ljepljivo ili blijedo, ako su suhe i utonule očne jabučice te ako su nos i usta suhi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)