AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Odličan način za poboljšanje vašeg raspoloženja je korištenje pravih vitamina i minerala koji su potrebni našem tijelu kako bi funkcionisao, piše BreakingNews.ie.

S obzirom da živimo brzim tempom zbog svakodnevnih životnih obaveza, samim tim je veoma teško da uvijek održavamo pravilnu ishranu.

BreakingNews.ie istraživali su o tome koji to vitamini mogu pomoći našem zdravstvenom stanju i raspoloženju, a odgovore su dali nutricionisti.

Vitamin B12

B vitamin, kao što je B12, čest je prehrambeni nedostatak posebno u Velikoj Britaniji, s obzirom da je u toj državi povećan broj vegeterijanaca. Vitamin B12 najčešće pronalazimo u mesu i ribi, te ukoliko težite ka smanjenom unošenju kalorija u vaš organizam, predlažemo korištenje suplemenata koji sadrže ovaj vitamin. “B12 je ključ za održavanje vašeg dobrog raspoloženja i mentalnog zdravlja, baš zbog toga što je on neophodan za serotonin, odnosno hormon sreće“, rekla je nutricionista Sophie Medlin.

Omega 3

Nekolicina manjih studija je objavila da unos omega-3 masnih kiselina može pomoći u promjenama raspoloženja. Omega-3 pripada porodici polunezasićenih „zdravih“ masti koji imaju mnogo prednosti za čovjekovo zdravlje.

„Omega-3 iz ribljeg ulja je najzdravije za strukturu našeg mozga“, objašnjava Medlin. Ona dodaje kako su riba i ostala morska hrana, kao i orašasti plodovi i sjeme, odlični izvori Omega-3.

Magnezij

Magnezij utiče na stotine različitih reakcija u našem tijelu, te samim tim predstavlja važan sastojak u našoj ishrani. “Magnezij može pomoći našem nervnom sistemu, reducirajući stres i anksioznost“, rekla je Medlin. Mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjeme sadrže magnezij, iako mnogo ljudi upravo ove prehrambene proizvode izbjegava u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Cink

Cink ima važnu ulogu u poboljšanju našeg imunološkog sistema, i također može imati pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. „Cink pomaže u liječenju depresije i anksioznosti, te utiče na bolje raspoloženje“, objašnjava Medlin.

Himalajski korijen

Himalajski korijen je drevna biljka za koju nutricionista Libby Limon, kaže da u čovjeku može izazvati osjećaj smirenosti i pomaže u reduciranju stresa. Libby kaže kako ova biljka služi u balasiranju hormona, te utiče na povećanje energije u tijelu i izdržljivosti.