Portal 072info

Scena modelinga i manekenkstva još traži put u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Scena modelinga i manekenkstva još traži put u BiH da se eksponira. Brojne su predrasude kada je upitanju modeling, ali Zeničanka Erna se vrijedno bori protiv toga.

Erna Kubat– manekenka i model, bavi se modelingom već od malih nogu. Samo sa svojih sedam godina ušla je u svijet modelinga i započela svoju karijeru. Već tada je počela sa fotošutinzima i revijama. Školu manekenstva ,”Fashion” kod Selme Hasanice, završila je sa 10 godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uvijek je imala želju da postane model i zamišljala sebe na TV-u kako baš ona hoda pistom. Učešće na revijama joj je omogućilo da je čak i veliki dizajneri primjete, te da je pozovu u svoje  agencije ili na izbore za miss.
Ostatak intervjua sa zeničkom ljepoticom, Ernom, možete pročitati u nastavku.

Radio Active: ” Erna, znamo da čak i najpoznatiji modeli imaju svoje uzore. U kome ti vidiš uzor? ”

Erna: ” Moj uzor od malih nogu je bosanskohercegovačka manekenka Emma Golijanin. Uvijek sam pratila njene revije i divila se njenim fotografijama. Najviše što mi se svidjelo kod nje je posvećenost i profesionalnost u tom poslu, ali i što je pored toga obrazovana i veoma uspješna žena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radio Active: ” Mnogi dizajneri imaju posebne mjere kada su upitanju kastinzi. Koje su to mjere modela/manekenke? ”

Erna:Svaka manekenka treba da vodi računa o ishrani i da redovno posjećuje fitness. Fizički izgled i nema toliko važnu ulogu, jer sve zavisi od dizajnera za koje radite. Neki dizajneri će tražiti visoku, neki nisku djevojku. Ali, pored fizičkog izgleda bitno je da  manekenka bude izgrađena kao ličnost, da ima unutrašnju ljepotu, odnosno taj neki X-FAKTOR po kojem će se razlikovati od drugih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radio Active:  ” Na izboru za Miss Earth osvojila si titulu miss šarma, ali naravno postoji i pozadinska priča. Možeš li nam ti svoju ispričati?

Erna:Pripreme za Miss Earth trajale su godinu dana, gdje smo imali razna predtakmičenja, fotošutinge i putovanja gdje smo vježbali koreografije za finalno veće i naravno uvijek postoji pozitivna trema kao i pred svaku reviju, pa tako i pred izbor za miss.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radio Active: ” U svijetu je modeling veoma poznat kao glamurozan svijet. Da li je to upotpunosti tačno? Koje su to mane koje sa sobom donosi modeling? ”

Erna:Modeling kao i svaki drugi posao ima vrline i mane. Najveća mana jeste to što modeling nije dobro plaćen posao u BiH, te ako se djevojka bavi modelingom, mora se baviti još nekim poslom pored.

Radio Active: ” Pored porodice i prijatelja koji su ti bili ogromna podrška, da li je bilo osoba koje nisu vjerovale da ćeš uspjeti i koje su preuveličavale ‘mane’ modelinga u BiH? ”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Erna:Naravno, uvijek je bilo osoba koje su imale razne predrasude poput nemoralnih ponuda koje se uvijek vežu za manekenke. Ja ih nisam imala. Negativna mišljenja me nikada nisu sputavala jer sam imala svoj cilj i podršku roditelja, brata i momka.

Radio Active: ” Šta imaš da poručiš radioaktivcima i djevojkama koje se žele baviti modelingom? ”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Erna: Svaku želju je moguće ostvariti uz jaku želju, maksimalnu posvećenost prema tom radu i ambicioznosti bez koje ne bi mogli uspjeti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tekst napisala: Jasmina Horić/Activezenica

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME