Schmidt Banjaluku nazvao glavnim gradom RS

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravi u Banjaluci, gdje je po prvi put održao sastanak sa jednim od zvaničnika iz entiteta Republika Srpska.

Schmidt se sastao sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, koji je ovaj sasatanak opisao laganim, a desio se, kako je rekao, na inicijativu Schmidta. Fokus je, kaže Stanivuković, bio na ekonomskim temama, projektima, načinu zadržavanja mladih na ovim prostorima.

Tvrdi kako ovim susretom nije prekršio zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), te kako se Christianom Schmidtom sastao u istom svojstvu kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske Pravoslavne crkve Porfirije.

Visoki predstavnik u BiH, također zadovoljan ishodom sastanka, poručio je medijima kako je zahvalan Stanivukoviću na mogućnosti da se uvjeri u razvoj ovog važnog bh. grada.

Zanimljivo, Schmidt je Banjaluku oslovio glavnim gradom Republike Srpske, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Glavni grad oba bosanskohercegovačka entiteta je Sarajevo, dok Banjaluka slovi za najveći administrativni centar Republike Srpske, u kojem su smješteni Vlada i Skupština RS.

Copy

Također, i u članu 9. Ustava Republike Srpske stoji da je glavni grad entiteta Sarajevo.

Schmidt je, između ostalog, obećao da će u Banjaluku doći ponovo.

N1

Prethodni članakIzetbegović javnosti otkrio da ga je Schmidt zvao prije 15 dana: Visoki predstavnik lideru SDA jasno rekao šta misli o održavanju izbora
Sljedeći članakPročitajte kolike će biti naknade za porodilje i dječiji dodatak