Schmidt: Dodik me zvao na njegovo imanje. Prvo rad, pa onda rakija

Christian Schmidt, visoki predstavnik Bosne i Hercegovine govorio je o Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i njegovom pozivu na sastanak.

“Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno”, rekao je Schmidt

U intervjuu za BN televiziju, Schmidt je govorio je o aktuelnim političkim temama u RS i BiH, kao i o odnosima sa Dodikom.

Na pitanje da li ga pojedine političke strukture još osporavaju, Schmidt kaže da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati toliko puno pažnje.

“Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Savjetu bezbjednosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to”, ističe Schmidt.

Dodaje da, nakon što ga je čak i Ruska Federacija u SB UN priznala kao eksperta za BiH, osjeća se “sasvim zadovoljno, ali teme koje su u porvom planu, o kojima treba da pričamo, one su na drugoj strani”.

“Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju”, rekao je Schmidt.

Na izričito pitanje, da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Schmidt je odgovorio:

“Ja tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog ambasadora u Njujorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju. Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko čak i Srbija se tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše”, rekao je Schmidt.

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Schmidt smatra da je potrebno mnogo vise zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.

“Moja vizija nije da međunarodna zajednica nameće rješenja, to moraju biti nezavisni građani koji će o tome odlučivati. Mi možemo uvesti standarde koji postoje u EU. Ja bonska ovlašćenja koristim samo onda kada to nije moguće izbjeći. Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno”, rekao je Schmidt.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Schmidt je, aludirajući na odluku o finansiranju koju je nametnuo, rekao da će “u svakom slučaju biti izbori”.

“Ja neću reći koga trebate birati, ali želim u prvom redu mladoj generaciji reći: iskoristite mogućnost da učinimo ono što možemo da građani imaju osjećaj da njihov glas vrijedi tačno onoliko koliko je to zamišljeno. U samoj predizbornoj kampanji bih predložio da se ne iscrpljuju snage u međusobnoj političkoj borbi, kao borbi bikova, već da ponude odgovore na stvarna pitanja i problem ljudi, poručio je Schmidt.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE