Schmidtova izmjena Izbornog zakona: CIK kaznio SDA sa 3.500 KM

Schmidtova izmjena Izbornog zakona: CIK kaznio SDA sa 3.500 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je kaznila Stranku demokratske akcije (SDA) sa 3.500 KM zbog zloupotrebe javnih resursa. Kazna je izrečena jer je Bego Gutić, načelnik Općine Banovići, krajem maja objavio svoje lično saopćenje na službenim stranicama Općine, što je prijavila Pokret demokratske aktivnosti (PDA).

CIK je utvrdio da je Gutić umjesto na svom privatnom nalogu na društvenim mrežama, demantij na navode Elzine Pirić, predsjednice PDA, objavio na zvaničnim stranicama organa uprave.

“SDA je odgovorna što je Bego Gutić kao nosilac mandata i izvršne funkcije zloupotrijebio javni resurs i sredstvo za promociju političke stranke kojoj pripada, čime je prekršeno pravilo ponašanja u izbornom periodu iz člana 7.2, stav 2,” rečeno je na sjednici CIK-a.

Ova kazna je rezultat novih odredbi u Izbornom zakonu BiH koje je krajem marta ove godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Izmjene zakona strogo zabranjuju nosiocima mandata zloupotrebu javnih sredstava, uključujući korištenje pozicija za promociju političkih subjekata, korištenje prostorija javnih ustanova za predizborne aktivnosti bez jednakih uslova za sve, te korištenje službenih vozila za kampanju.

Očekuje se da će ovaj slučaj pokrenuti val prijava i kazni ukoliko se političke stranke i funkcioneri ne budu pridržavali novih odredbi. Schmidtova izmjena zakona jasno stavlja do znanja da će svaka zloupotreba javnih resursa biti sankcionisana, uključujući i promociju političkih subjekata na događajima koje finansiraju javne institucije ili preduzeća.

Saopćenje koje je Bego Gutić objavio krajem maja, a koje je izazvalo ovu kaznu, još uvijek je dostupno na zvaničnim stranicama Općine Banović.

Foto: Screenshot
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica