Schmidtovo “Auf Wiedersehen” Dodiku: Šta je visoki predstavnik poručio na kraju današnjeg obraćanja

Bez naslova 1

Visoki predstavnik u BiH danas je obavijestio javnost o odluci kojom obustavlja neustavni zakon o imovini u RS-u. No, jedan veoma zanimljiv detalj desio se na samom kraju njegovog obraćanja.

Schmidt je, naime, uputio poruku, kako kaže, “onima koji su ovom njegovom odlukom dobili zadatak da rade stvari koje možda ne žele da rade”.

“Ukoliko povučete poteze protiv moje odluke svi koji su uključeni u to snosit će posljedice”, naglasio je Schmidt.

Međutim, kako je dalje naveo, ipak je optimista i nada se da ćemo sada krenuti dalje.

“Nisam tu da dijelim sreću. Iskoristio sam svoje ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed a neke ljude dozvao razumu. Hvala vam puno i doviđenja”, zaključio je na kraju svog obraćanja Schmidt.

Zanimljivo je da je Schmidt čitavo obraćanje imao na engleskom jeziku no doviđenja je rekao na svom materinjem, njemačkom jeziku (auf Wiedersehen op. a.).

Nije teško pročitati između redova i zaključiti kome je primarno ova poruka bila upućena. Lider SNSD-a Milorad Dodik zasigurno je prvi na listi onih koje ova odluka najviše pogađa i koji će se svim silama truditi da opstruira njeno provođenje. Odatle vjerovatno i današnje prijetnje lidera SNSD-a Schmidtu i savjeti “da kupi jednosmjernu kartu za Njemačku”.

No, Schmidt je danas njemu i njegovim saučesnicima jasno i glasno poručio šta ih čeka ako krenu putem dalje destabilizacije države BiH. Sudeći prema Schmidtovom današnjem obraćanju čini se da je veoma ozbiljan u ovom upozorenju. Šta će Dodik uraditi sljedeće teško je pretpostaviti, no jasno je da bi, u slučaju da krene putem dalje destabilizacije BiH, Schmidtovo “Auf Wiedersehen” moglo biti upućeno upravo njemu .

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

7B8C9AC6 7FA6 4F21 99D7 DB31A915F71E

“Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda”, kazao je Schmidt.

(Klix)

Prethodni članakĆiro Blažević sutra postaje počasni građanin Travnika
Sljedeći članakUŽAS: Taksista udario dijete ispred škole