Scholz ne strahuje za budućnost Deutsche banke: Nema razloga za brigu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemački kancelar Olaf Scholz osvrnuo se na krizu u bankarskom sistemu, a naročito krizu unutar Deutsche Bank koju su posljednjih dana mnogi opisali kao narednu banku koja bi mogla doživjeti sudbinu kao Credit Suisse.

Iako su dionice banke pale za čak 14 posto u petak, kancelar je uvjeren kako najveća banka u Njemačkoj ima stabilnu budućnost.

“Deutsche banka je fundamentalno modernizovala i reorganizovala svoje poslovanje i to je veoma profitabilna banka. Nema razloga da će doživjeti sudbinu kao Credit Suisse. Adekvatnost kapitala evropskih banaka je snažnja, zahvaljujući radu koji smo uložili u proteklih nekoliko godina, ali zahvaljujući i naporima samih banaka”, rekao je Scholz.

Poput mnogih banaka, dionice Deutsche banke su ove godine pale izgubivši više od petine vrijednosti zbog zabrinutosti investitora zbog brzog rasta kamatnih stopa i globalne finansijske nestabilnosti.

“Dionice Deutschea pale su za 8,6 posto na evropskom trgovanju, dok je rivalska banka Commerzbank završila sedmicu sa padom od 5,4 posto. Francuska banka Societe Generale pala je za 6,1 posto”, piše Financial Times.