A SDA BiH: Istinu o agresiji i genocidu u BiH znaju i žrtve i agresori

Odluka Haškog tribunala da odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije predstavlja ohrabrenje za zločince i sve one koji su učestvovali u agresiji i genocidu počinjenom u BiH. Bez obzira na sve, mišljenja smo da je zahtjev za reviziju trebao biti podnijet i da je to bila još jedna prilika za potvrdu istine. Nažalost, još jednom je potvrđeno da pravda nije svima jednako dostupna i da otvoreni zločini nad civilima, počinjeni pred očima cijelog svijeta, nisu dovoljan dokaz.

Istinu o ratu u Bosni i Hercegovini znamo i mi i agresori i stoga je odbacivanje zahtjeva za reviziju još jedan šamar svim žrtvama i još jedan poraz istine.

Ovakav odgovor Haškog tribunala, ali i međusobno optuživanje bošnjačkih političara koje imamo priliku gledati, morali bi biti pouka da se ozbiljno zamislimo nad svojim stanjem i nad budućnosti generacija kojima ostavljamo ovu zemlju. Umjesto banalnih optuživanja u medijima usmjerenih u dnevno- političku korist, Bošnjaci bi morali zrelo razmisliti i zauzeti konkretne ciljeve o djelovanju koje će doprinijeti da se istina i nepravda nikad ne zaborave i da nam se više nikada ne ponove genocid i agresija.

Stranka demokratske aktivnosti smatra da su trenutne reakcije u  BiH na odbacivanje zahtjeva za reviziju potpuno pogrešno fokusirane i da ovo nije trenutak za međusobne optužbe već za donošenje zdravih strategija i mudrih odluka.