SDA i HDZ postigli sporazum o presudi “Sejdić i Finci”

Na današnjem sastanku delegacija Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske stranke približili su značajno stavove kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Kako je novinarima nakon sastanaka kazao Izetbegović bio je ovo dobar sastanak čelnika stranaka koji će rezultirati konkretnim dogovorima o važnim pitanjima za BiH, Federaciju BiH te za bošnjački i hrvatski narod, a čelnici stranka odlučili su se za intenzivnu saradnju dviju stranka u cilju relaksacije odnosa između dva naroda.

Govoreći o implementaciji presude Izetbegović kaže da je ona dogovor da se ide na direktan izbor članova Predsjedništva BiH i to tako da Federacija BiH bude jedinstvena izborna jedinica, da postoji jedinstvena lista kandidata za članove Predsjedništva BiH i da se pronađe mehanizam koji će garantirati da jedan narod drugome ne može birati člana Predsjedništva što bi se moglo postići kroz dva područja koja će biti definirana.

Ta dva područja, dodao je, bila bi jednake veličine, bila bi multietnična i omogućila bi da građani iz jednog područja izaberu jednog člana, a građani iz drugog drugoga člana Predsjedništva BiH.

“O ovom pitanju danas već imamo veliki iskorak. No nije dovoljno reći da smo se mi oko nečega usaglasili zato treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama. U Republici Srpskoj već su odavno kazali dogovorite se oko direktnog izbora i imate bjanko potporu stranka iz RS-a, ali želimo takvu potporu i u Federaciji”, istaknuo je Čović.

No, kaže Čović, implementacija presude zahtjeva intervencije i u Domu naroda za što je potrebno raditi intervencije na Ustav BiH i Ustav FBiH i kao i na Izborni zakon BiH, ali sada uz mnogo optimizma može se razgovarati o tome kako bi se poslala pozitivna slika na sastanku u Bruxellesu 1. oktobra.

Najavljeno je i da bi u ponedjeljak mogao biti organiziran sastanak s predstavnicima ostalih stranaka kako bi se razgovaralo o ovom modelu.

Govoreći o dva kantona Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski, gdje Bošnjaci i Hrvati imaju gotovo isti broj stanovnika, Izetbegović je kazao da su se dogovorili da obje vlade broje od devet do deset članova i bile bi birane dvotrećinskom većinom skupština na prijedlog natpolovične većine klubova naroda.

Čović je potvrdio da je ovo pitanje u visokoj saglasnosti stranaka i neće trebati još mnogo vremena da se napravi model koji će se brzo naći u skupštinama oba kantona, a koji bi vrijedio za naredni izborni ciklus.

Kada je u pitanju Brčko distrikt BiH dvije stranke predložit će izmjene Statuta Brčko distrikta koje će osigurati etničku rotaciju na funkciji gradonačelnika nakon svakih općih izbora.

Izetbegović i Čović razgovarali su i o nepokretnoj vojnoj imovini te su zaključili da u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH je potrebno donijeti zakon na nivou BiH kojim će se cjelovito urediti oblast državne imovine kako one koja odražava državnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH tako i one imovine koja služi raznim nivoima vlasti imajući u vidu unutrašnju strukturu BiH.

“Radi potrebe deblokade puta BiH ka NATO-u dogovorili smo se da podržimo aktuelni prijedlog o nepokretnoj vojnoj imovini koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, a ukoliko taj zakon ne bude usvojen insistirat će se na hitnom knjiženju perspektivne nepokretne imovine na državu BiH u skladu sa sporazumom o sukcesiji, odlukom Ustavnog suda BiH i pojedinačnim presudama Suda BiH”, pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović i Čović pozvali su građana da izađu na predstojeći popis stanovništva u oktobru, a Izetbegović je pozvao raseljene osobe u BiH i izvan BiH da u toku prvih 15 dana oktobra dođu na svoja prijeratna prebivališta i učestvuju u popisu.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE