SDA ISPUNILA SAMO JEDNO: Stranke na vlasti u BiH za četiri godine ispunile tek 3 posto obećanja

Tek 3% obećanja datih 2010. godine ispunile su političke stranke na svim nivoima vlasti u BiH, što je lošiji rezultat čak i u odnosu na katastrofalan prethodni mandat u kojem su stranke ispunile svega 5 posto datih obećanja.

Ovo su finalni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja stranaka na vlasti, koji je provela inicijativa Istinomjer za mandat od 2010. do 2014. godine u kojem je analiziran učinak političkih stranaka na tri nivoa vlasti u BiH (BiH, FBiH i RS).

Od ukupno 693 obećanja datih od strane stranaka koje su sudjelovale u vlasti na državnoj razini (SDP, SNSD, SDA, SDS, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990) ispunjeno je 13 obećanja, što iznosi tek 2 posto.

Gledano po pojedinačnim oblastima, najveći postotak ispunjenih obećanja je u oblasti vanjske politike i iznosi svega 5 posto, dok je najveći postotak neispunjenih obećanja u oblasti državnog uređenja (70 posto), za kojim slijedi oblast vanjske politike sa 62 posto.

Ukoliko gledamo broj ispunjenih obećanja po strankama, na državnom nivou najbolje stoji SNSD sa sedam ispunjenih obećanja, a slijede ih SBB s četiri ispunjena, te HDZ 1990 i SDA po jedno ispunjeno obećanje, što su ukupno i sva ispunjena obećanja za ovu razinu vlasti.

Bljesak.info

SBB SARAJLIC ISAKOVIC