Portal 072info

SDA je uvijek davala šansu mladima, primjer je “mladi i urbani” Šefik Džaferović kao kandidata za Predsjedništvo BiH umjesto “starog i iznemoglog” Denisa Zvizdića

873x400 5 2 740x389 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nismo mi doživjeli katastrofalan poraz, ali smo doživjeli znakovit, upozoravajući poraz. SDA nema već odavno odgovor na urbane sredine” i “SDA mora naći mlade ljude koji imaju odgovor na potrebe urbanih sredina. Mi ćemo to da uradimo” – neke su od jučerašnjih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dakle, sve je u najboljem redu, treba samo pronaći mlade ljude. Možda bi trebalo krivca za poraz tražiti u onih 40 posto mladih ljudi na listama SDA, koji su bili kandidati na ovim izborima.

Je li rješenje za SDA da nastavi tragati za mladim ljudima ili možda samo da ukine “porodični kolegij”, čiji tragovi rada i odluke, očito i jasno devastiraju SDA.

Prisjetimo se procedura tokom 2018. godine i načina na koji je SDA odabrala kandidata za člana Predsjedništva BiH. Tada je, je l’, umjesto starog i iznemoglog Denisa Zvizdića, SDA odabrala mladog i urbanog Šefika Džaferovića. A, znamo tačno, kako i na koji način.

Zvizdića je birala SDA, a Džaferovića kućni kolegij. Zvizdića su delegirali gotovo svi odbori koji donese veliki broj glasova SDA. Ali, odluku da se na Konvenciji SDA odlučuje o kandidatu za člana Predsjedništva BiH tajnim glasanjem donijela je mlađahna Kadrovska komisija SDA u sastavu: Halid Genjac, kućni prijatelj, Šefkija Okerić, kućni prijatelj, Izetbegovićeva figura Adil Osmanović i vječni predsjednikov čovjek, mladi i urbani Šefik Džaferović. 

Prije ove odluke Kadrovske komisije, Sebija Izetbegović je delegirana od niža snažnih organizacija SDA na terenu poput Modriče, Dervente, Osmaka, Čajniča, Višegrada, Rudog, Busovače, Doboj Istoka, i tako dalje. Žene SDA održale su niz tribina, kandidatkinju Izetbegović slušali smo i gledali u Konjicu, Mostaru, Travniku.

Može li se desiti, dok je bio Barack Obama ili sada Donald Trump predsjednik SAD-a, da se kroz organe američke Republikanske ili Demokratske stranke pokreću kampanje za Michelle, Melaniju ili Ivanku kao predsjedničke kandidate? Ma, može li onakav Aleksandar Vučić pomenuti svoju suprugu u bilo kojem političkom kontekstu u Srbiji? Da joj dodijeli, na primjer, da vodi vladinu Kancelariju za Kosovo ili bude ministrica za ljudska i manjinska prava!?

Mira Marković je bila posljednja etablirana supruga političara na Balkanu. Zoran Milanović ima obrazovanu suprugu i Andrej Plenković i Dragan Čović i Milorad Dodik, ako hoćete, pa im ne pada napamet da ih nameću kao svoje političke nasljednike u stolicama u kojima trenutno sjede.

Bošnjaci dragi, djeca nam se smiju. U kojem pravcu Izetbegović misli voditi SDA, naveo je u istom medijskom nastupu, u kojem je dijagnosticirao i osnovne mladalačke bolesti SDA.  

“Kad je riječ o mojoj supruzi, povlačenje iz politike je njena stvar. Jako je opterećena koronom, radi sedam dana u sedmici, šta će odlučiti do nje je“.

Naravno da je do nje gospodine Izetbegoviću, nije do mladih. Naravno da je njene stvar, znamo da nije vaša predsjedniče. U tom grmu i leži zec, porodičnom, kućnom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Press


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 44
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME