SDA: Jedino što će Dodik ugroziti jeste stabilnost i mir, kao i entitet RS

Objavljeno:

Insistiranje Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu“ i način na koji to želi ostvariti, protuustavni su i protuzakoniti i čin su napada na ustavno-pravni poredak BiH, kaže se u saopćenju SDA, koje prenosimo u cijelosti:

“Izvorni Dejton” ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“.

Dakle, sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca. Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji.

Jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu.

Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje „povlačenje saglasnosti“ ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS ne mogu ugroziti.

Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jeste stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH, stoji u saopćenju SDA.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

S obzirom na rast prihoda od PDV-a građanima treba podijeliti 300, a ne 100 KM

Partija demokratskog progresa (PDP) donijela je niz zaključaka na...

Dodik: Uskoro će u RS biti ograničena cijena hljeba

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio da...

Dodik u predizbornoj kampanji: Mladima, borcima i penzionerima po 100 KM

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad...

Nosioci Zlatnog ljiljana: Vi gospodine Dodik, svoje zločince slavite i proglašavate herojima

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika iznenadila...