SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

Stranka demokratske akcije je osudila nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u Policijskoj stanici u Zenici. 

– Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja. Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te je sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ”sigurnosni problem” jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima – saopćili su iz SDA.

Oni su naveli kako se tim “želi reći da bi svako ko se usudi kritizirati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta”.

– Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javno izvinjenje Aganoviću – stoji u saopćenju. 

Avaz