SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Stranka demokratske akcije je osudila nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u Policijskoj stanici u Zenici. 

– Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja. Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te je sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ”sigurnosni problem” jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima – saopćili su iz SDA.

Oni su naveli kako se tim “želi reći da bi svako ko se usudi kritizirati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta”.

– Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javno izvinjenje Aganoviću – stoji u saopćenju. 

Avaz