SDA: Neistina je da zataškavamo ubistvo Dženana Memića

sda bih
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Stranka demokratske akcije (SDA) u potpunosti podržava pravnu borbu porodice Memić, kao i svih ostalih građana kojima su pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini uskratile pravo na istinu i pravdu, saopćili su jutros, nakon dvadesetih po redu protesta koje je ova porodica organizirala u Sarajevu tražeći pravdu za svoje ubijeno dijete.

-Pozivamo porodicu Memić da se u borbi za pravdu osloni samo na istinu, da ne dopusti neistine i manipulacije. Neistina je da se „SDA nikada nije oglasila o slučaju Memić“, a još je veća neistina da SDA na bilo koji način stoji iza pokušaja prikrivanja odgovornih za ovaj slučaj. Te neistine se uporno plasiraju, te ćemo zato podsjetiti na saopćenje još iz 2018. godine u kojem smo najoštrije osudili nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za smrt Dženana Memića – navode u saopćenju.

U istom saopćenju podržali su zahtjev porodice Memić da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva Kantona Sarajevo za nerješavanje ubistva Dženana Memića.

-I dalje čvrsto ostajemo i insistiramo na rješavanju ovog, ali i niza drugih slučajeva koje pravosudne institucije već godinama ne rješavaju, poput ubistva dvojice sarajevskih policajaca. Pozivamo porodicu Memić da ne dopusti da bude uvučena u političke obračune i iskorištena od pojedinih stranaka i pojedinaca iz pravosuđa, koji se služe neistinama i manipulacijama – napisali su u saopšenju.

Sljedeća neistina je kako se navodi u saopćenju da „SDA napada Gordanu Tadić zbog slučaja Memić“.

– Podsjetit ćemo da SDA dugi niz godina – mnogo prije nego se Tužilaštvo BiH uopće zainteresiralo za slučaj Memić – insistira na suštinskim reformama u bosanskohercegovačkom pravosuđu i traži smjene najodgovornijih pojedinaca, među kojima je i Gordana Tadić. SDA će nastaviti podržavati pravnu borbu porodice Memić, ali se protivimo zloupotrebi njihove tragedije u političke svrhe ili u svrhu spašavanja statusa kompromitiranih pravosudnih zvaničnika – navode iz SDA, te dodaju:

-Pokretanje politički motiviranih procesa, selektivno procesuiranje ratnih zločina i pokušaji mijenjanja karaktera proteklog rata kroz masovno podizanje optužnica protiv generala Armije RBiH, te amnestiranje zvaničnika iz entiteta RS za najozbiljnija krivična djela, činjenice su koje ukazuju na potrebu smjene Tadić sa dužnosti glavne državne tužiteljice. Na tome godinama insistiramo, i to nema nikakve veze sa slučajem Memić.