POKUŠAJI ZASTRAŠIVANJA NOVINARA: Pivić razmišlja o povlačenju u korist A-SDA, biračko tijelo podijeljeno na dva kandidata

1C6575FC DB9A 4AC8 BF25 63E8E00D2D0F

Predizborna kampanja za Lokalne izbore 2020. godine u punom je zamahu, a posebno će biti interesantno pratiti dešavanja u Zenici gdje su građani nikada odlučniji kazniti maćehinski odnos kandidata SDA u Gradskom vijeću koji su protekle četiri godine podizali crvene kartone PROTIV svakog projekta koji je bio za razvoj grada.

Osim što su najprije bili suočeni sa činjenicom da im niko ne želi biti kandidat za gradonačelnika Zenice, a potom je primoran kandidaturu prihvatiti Nezir Pivić, sada su suočeni sa nikada manjom posjećenošću na korona skupovima koji su im najbolja potvrda da su građani prepoznali da su upravo oni glavni kočničari razvoja od državnog pa do lokalnog nivoa.

I dok se u Zenici priča o dva kandidata, aktuelnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću koji ima ogromnu podršku građana, ali i mladom političaru Arnelu Isaku, aktuelnom ministru u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. ostali kandidati za gradonačelnika Zenice, a ima ih još pet, kao da uopće i ne postoje. Naime, vodeći kandidati za gradonačelnika Zenica, prema svim anketama i analizama, su aktuelni gradonačelnik Kasumović i ministar Isak. Biračko tijelo dijeli se na dvije opcije i to aktuelnog gradonačelnika i kandidata A-SDA za gradonačelnika Zenice Isaka, a čiji je rad u ministarstvu protekle dvije godine ocijenjen kao najboljim.

Saznajemo i to da se razmišlja o povlačenju Pivića, a prema informacijama 072info, kandidat zeničke SDA povukao bi se u korist Arnela Isaka, kandidata A-SDA za gradonačelnika Zenice. Rezultat je to svjesnosti Pivića da nema podršku ni svoga biračkog tijela.

Činjenica, zenička SDA računajući na kratku pamet birača nastojala je zakupiti što više bilborda po gradu, smatrajući da će na taj način ponovo obmanuti birače. Međutim, da su itekako nepožljeni u gradu čelika koji su uništavali godinama, govori činjenica da građani uništavaju bilborde ove stranke.

Copy
F810DB19 D0D4 4085 B5FE AE3DF37BFCA6
Građani i prije 15. novembra kaznili zeničku SDA

Na putu do osvajanja gradonačelničke funkcije, koju su izgubili prije četiri godine, ali i što više pozicija u Gradskom vijeću Zenice, kako bi grad blokirali i opstruirali još četiri godine, očekivalo se od SDA da će učiniti sve. Na putu do cilja ne biraju sredstva.

Međutim, posebno zabrinjava činjenica da im smetaju svi oni koji napišu istinu da SDA, kao nekada najjača stranka koja je iznevjerila svoje birače, nema nikakvu podršku u Zenici, krši mjere i preporuke na skupovima gdje dođe tek poneki mještanin, organizira korona teferiče, ali i da su prognoze kako će kandidat Pivić osvojiti svega nekoliko hiljada glasova.

U svojoj nemoći, ali i šamaru realnosti da Zeničani nisu povjerovali u novu podvalu da će Suad Kaknjo, federalni zastupnik koji je zaspao tokom online sjednice, i Selvedina Sarajlić Spahić, zastupnica u Skupštini ZDK i članica Kriznog štaba ZDK koja je kršila mjere na skupu u Orahovici, uistinu ostaviti veće pozicije zarad one najniže vijećničke. Ostali kandidati koje su ponudili, također, su samo nove figure za blokadu Zenice i projekata za grad.

I umjesto da priznaju poraz prije 15. novembra, prepuste da grad čelika krene putem razvoja koji su kočili protekle četiri godine, ali i tokom dugogodišnje vladavine u Zenici od 1990. do 2016. godine, u zeničkoj SDA odlučili su “ušutiti” sve one koji se usude napisati surovu realnost.

Naime, tako se ovih dana nudi novac da se “ušutkaju” (čitaj fizički napadnu, op.a.) autori tekstova na portalu 072info, kako bi i na taj način pokazali bahatost, silu i pokušali sakriti svoju sramotu, niske političke poteze i udarili na slobodu medija. Portal 072info u posjedu je dokaza koji potvrđuje naprijed napisano, što je samo novi pokazatelj provalije u kojoj se nalazi zenička SDA. Međutim, ovim putem im poručujemo da nas niko i nikada nije ušutio, niti će. Nastavit ćemo pisati istinu, surovu realnost i na tom putu nas niko neće zaustaviti.

Zeničkoj SDA poručujemo da ćemo iskoristiti sve zakonske instrumente da zaštitimo sigurnost naših novinara, a da novac koji nude za zastrašivanje i “ušutkavanje” novinara 072info radije usmjere na obnovu bilborda koje im građani svakodnevno čupaju i tako poručuju da su izgubili podršku u gradu čelika.

Svoj gnjev prema novinarima trebalo bi da usmjere na svoju lošu politiku koju su godinama provodili u Zenici, ali i vijećnike koji su četiri godine u vijeću blokirali i opstruirali svaki projekt za grad.

Mi nećemo odustati.

Prethodni članakNajstariji Fićo iz BiH budi sjećanja na neka sretnija vremena
Sljedeći članakAdil Čajo, otac preminule 20-godišnjakinje iz Kaknja: Nisam svoju Aminu ni zagrlio ni poljubio