SDA prijeti HDZ-u BiH: “Mi ne tražimo, mi ne molimo…”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukoliko HDZBiH, prema najavama predsjednika te stranke Dragana Čovića, formira vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bez SDA, uslijediće reakcija njihovih donedavnih partnera iz SDA u Srednjobosanskom kantonu. Ovo je za Oslobođenje izjavio Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDASBK-a.

Kapaciteti

– U HNK-u se vlast može napraviti bez SDA. Jedino gdje se ne može bez SDA je centralna Bosna, kao što se u centralnoj Bosni i ovdje u Mostaru ne može napraviti vlast bez HDZ-a i legitimnih predstavnika Hrvata, rekao je Čović gostujući u programu RTV-a Herceg-Bosne.

Na pitanje ukoliko HDZBiH u HNK-u formira vlast bez SDA, kako će se to odraziti na srednju Bosnu, odgovorio je da to može biti “pouka SDA za budućnost, za ponovno građenje povjerenja koje je izgubljeno”. Ustvrdio je i da “SDA nema koalicijski kapacitet zbog retrogradnih politika sukobljavanja”.

ČITAJ JOŠ:  Bogati naftaši iz Tešnja snažno ušli u sektor namještaja

– Da, oni to mogu uraditi. Ali, pitanje je da li je to pametno i šta će se poslije desiti. Mi ćemo s njima formirati vlast u SBK-u, ali šta slijedi? Idu za dvije godine lokalni izbori. Biće nam neko novi koalicijski partner, neće biti HDZ. U Kiseljaku, Kreševu i Vitezu niti jedno javno preduzeće nije u rukama Bošnjaka. Dakle, nema direktora Bošnjaka, ne kadrova SDA, nego uopšte Bošnjaka. Predsjednici općinskih vijeća su iz HDZ-a gdje su načelnici općina iz SDA, kazao je Mekić.

Ustvrdio je da će, ukoliko HDZBiH u HNK-u provede ono što je najavio, on kao predsjednik SDASBK-a dobiti zadatak da se na funkcije koje pripadaju Hrvatima izaberu Hrvati koji nisu članovi HDZ-a, već nekih drugih stranaka. Biće to, veli, Hrvati koji to znaju raditi, ali koji neće biti prijedlog i želja HDZ-a.

ČITAJ JOŠ:  HAOS NA M-17 KOD ZENICE: Jak vjetar oborio stablo na cestu

– Mi ne tražimo, mi ne molimo, to će biti odgovor, reakcija na njihovu akciju. Nikakva odmazda, samo reakcija, poručio je Mekić.

Čović je naveo kako formiranje vlasti u Posavini čeka ispunjenje dogovora s osmorkom oko sudjelovanja u izvršnoj vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

– U ZDK-u je ispoštovan HDZ. Kao što znam, prvi su nuđeni da budu dio većine. Međutim, oni su nešto čekali i kasnije su nam se priključili. Ispoštovan je dogovor sa vrha države i Federacije BiH, dobili su u ZDK-u dva ministarstva. Hrvati kao narod su, također, građani ZDK-a, tako da tu nema nikakve diskriminacije. Postoje dva ministarstva koja su dobili iako u Vladi ZDK-a imamo tri Hrvata. Međutim, dva su u ime HDZ-a, a što je upravo ono što su oni i tražili, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative oko koje se formirala većina u ZDK-u.

ČITAJ JOŠ:  SDA već slavi pobjedu u prvoj opštini

Problema nema

Harun Čolić, predsjednik Kluba zastupnika NiP-a u Skupštini ZDK-a, rekao je da su NiP i članice osmorke ispoštovali odluke koje su donesene u skladu sa sporazumom sa HDZ-om o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH, te da je HDZBiH dio vlasti u ZDK-u u kvoti stranaka osmorke. Dodao je da nema nikakvih problema sada, niti da će ih biti u budućnosti.

Oslobođenje

GODISNJICA
MARKETING