SDA se nije izborila za ključna državna ministarstva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bivši premijer Federacije BiH i jedan od osnivača SDA koji ima bogato političko iskustvo u izvršnoj vlasti, Edhem Bičakčić nije zadovoljan ministarskim pozicijama koje su Bošnjaci dobili prilikom raspodjele izvršne vlasti na nivou države. Za njega taktiziranje pri odabiru ministarstava kojim se služio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nije uredu i na štetu je kako stranke koja je pobjednica izbora, tako i najbrojnijeg naroda, piše novinska agencija Patria.

-Državni premijer dolazi iz Stranke demokratske akcije (SDA), kaže Bičakčić u razgovoru za Patriu, i to donekle može biti satisfakcija za Bošnjake, ali se to ne može posmatrati kao ustupak ovom narodu.

Jer po sistemu rotacije mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH svakako je i sljedovalo Bošnjake, nakon što je u prethodnom mandatu tu funkciju obnašao Vjekoslav Bevanda iz reda Hrvata a mandat prije njega na mjestu državnog premijera sjedio je Nikola Špirić iz reda Srba, pojašnjava naš sagovornik.  

Nije dobro, smatra Bičakčić, što su Bošnjacima izmakla neka od ključnih državnih ministarstva, prije svega Ministarstvo vanjske trgovine ili pak Ministarstvo vanjskih poslova.

-SDA se zadovoljava mjestom premijera. Uredu, to jeste važno i reprezentativno mjesto, ali izbor ministarstva je ispod svake kritike – kritizirao je Bičakčić.

Dodao je da je apsurdno da u Ministarstvu vanjske trgovine kao jednom od značajnijih ministarstva u državi Bošnjaci nisu dobili barem zamjenika ministra. Ista situacija je i sa Ministarstvom vanjskih poslova.

-Ministarstvo civilnih poslova, kojim će upravljati Bošnjaci u naredne četiri godine,  jeste značajno smatra Bičakčić, ali on to tumači na način da je „knjiga spala na jedno slovo“.

Rekao je kako je očekivao da će u kombinaciji SDA i DF-a strategija biti svrsihodnija. No, to se nije desilo.

Ko je šta dobio u raspodjeli

Prilikom raspodjele državnih ministarstva HDZ BiH dobio je tri ministarstva i to odbrane, pravde i finansija i trezora. Također kadrovi ove stranke popunit će i četiri zamjeničke pozicije i to u ministarstvima vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, sigurnosti, te prometa i komunikacija.

Savez za promjene također je dobio tri ministarstva i to vanjskih poslova, sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te tri zamjeničke pozicije i to u ministarstvima civilnih poslova, odbrane i ljudska prava i izbjeglice. 

SDA će osim predsjedavajućeg Vijeća ministara imati dva ministra i to civilnih poslova i za ljudska prava i izbjeglice, te dva zamjenička mjesta u ministarstvima pravde i finansija i trezora. 

Demokratska fronta dobila je Ministarstvo prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra odbrane.