SDA: Spremni smo na razgovore koji će dovesti do rješenja, poštujući volju većine

SDA: Spremni smo na razgovore koji će dovesti do rješenja, poštujući volju većine

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je zvanično saopćenje nakon obraćanja visokog predstavnika Christiana Schmidta i najave da će reagovati ukoliko ne dođe do dogovora između političara i, na kraju, formiranja Vlade FBiH.

SDA smatra da se Schmidt nipošto ne treba upustiti u novo nametanje izmjene Ustava FBiH već da se, kako je na tome i sam ranije insistirao do formiranja nove Vlade mora doći političkim dogovorom.

“Njegova najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rješenje samo ohrabruje stranke Trojke da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što je nedopustivo”, navode iz SDA.

“S obzirom da je visoki predstavnik u svojoj izjavi naglašavao volju demokratske većine, podsjećamo ga da je ta demokratska većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer usvojila deklaraciju kojom se protivi tome da OHR mijenja Ustav FBiH. Identična deklaracija usvojena je i u prošlom sazivu Parlamenta”, dodaju.

SDA smatra da se do nove Vlade Federacije BiH može doći isključivo političkim dogovorom i od okončanja izbora insistira na tome.

“Ponovo upućujemo poziv da političke stranke čiji su predstavnici izabrani u rukovodstvo Federacije (SDA, SDP i HDZ) otpočnu sa političkim dijalogom i postignu dogovor u skladu sa Ustavom i izbornim rezultatima. SDA je u svakom trenutku spremna na razgovore koji bi doveli do rješenja, poštujući volju većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH”, poručuje SDA.

Za kraj su dodali da insistiranjem na striktnom poštovanju Ustava SDA ne blokira procese. Naprotiv, blokade proizvode HDZ i Trojka plus koje uporno odbijaju bilo kakav politički dijalog.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica