SDA svoje uhapšene kadrove brani tezom da su radikalno privedeni. Kakva je uopće procedura hapšenja?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon nekoliko hapšenja bivših visokopozicioniranih političara iz Kantona Sarajevo, jedna od stranki koja se oglasila je SDA. S obzirom da su njihova dva kadra uhapšena, oni su izbacili dvije teze u njihovu odbranu. 

Prva je da se hapse zato što su Bošnjaci, a druga koja treba ići u njihovu korist je navodno radikalan način privođenja Abdulaha Skake i Senaida Memića. Njih dvojica su Tužilaštvu KS predata s lisicama na rukama.

Prema Zakonu o policijskim službenicima, nalog za hapšenje izdaje tužilac, a izvršava ga službeno policijsko lice.

O tome kako se hapse osumnjičeni kratko je za Raport govorio v.d. komesar Uprave policije MUP-a KS Fatmir Hajdarević.

“To je odluka individualno na policijskom službeniku, odnosno službenom licu. On donosi procjenu da li lice može da ga ugrozi ili ne”, kazao nam je Hajdarević.

Prema struci, veća je greška ne staviti lisice nego ih staviti. Policijski službenik procjenjuje kako će staviti lisice, a to ovisi o psihofizičkom stanju osobe koja se hapsi, odnosno da li postoji mogućnost samopovrijeđivanja ili povrijeđivanja drugih.

Dakle radi se o normalnoj proceduri koja se skoro svakodnevno provodi u Tužilaštvu. U slučajevima hapšenja bivših načelnika i gradonačelnika ulogu je odigralo i to što već postoji osnovana sumnja da su počinili teško krivično djelo.

Također, postoje i ranija saznanja tužilaca i policijskih službenika da su Skaka i Memić prijetili svjedocima i da su bili u labilnom psihičkom stanju prilikom privođenja. To je sve uticalo da im se stave lisice prilikom privođenja.

Raport