SDA traži inspekcijski nadzor distributera goriva: Kriza se koristi za stvaranje ekstra profita

gorivo vu7 ilustracija 10042020 696x347 1

Stranka demokratske akcije zatražila je od nadležnih inspekcija da odmah počnu sa pojačanim kontrolama distributera goriva, koji očigledno trenutnu krizu na svjetskom tržištu koriste za ostvarivanje ekstra profita.

Iz SDA su naglasili kako se svima koji se žele bogatiti na osnovu ove situacije moraju izreći kazne.

“Cijena goriva na svjetskom tržištu jeste porasla, ali ne u tolikoj mjeri da bi maloprodajne cijene u BiH enormno eskalirale, kao što je sada slučaj. Svima za koje se utvrdi da su trenutnu situaciju koristili za bezobzirno bogaćenje moraju se izreći drastične kazne”, ističu iz SDA.

Također, uputili su zahtjev Vladi Federacije BiH.

“SDA zahtijeva od Vlade Federacije BiH da hitno pripremi programe podrške najugroženijim kategorijama stanovništva, a naročito penzionerima, kako bi se ublažili efekti poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Iste programe morale bi izraditi i kantonalne vlade, a u te svrhe mogu koristiti 200 miliona KM koje su im nedavno dodijeljene sa federalnog nivoa”, navodi se u saopćenju.

Na kraju, navode kako novca u budžetu ima sasvim dovoljno kako bi se ublažile posljedice krize.

“Novca u budžetima ima na svim nivoima, i on se u vremenu globalne inflacije i svakodnevnih poskupljenja mora prevashodno koristiti za pomoć onima koji te budžete i pune – građanima”, zaključili su iz SDA.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE