SDP će tražiti Schmidta da inicira sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog dešavanja u BiH

nermin niksic sdp FENA 1

U SDP-u od novog glavnog državnog tužioca Milana Kajganića traže da formira predmete protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Najavili su da će i sami podnijeti krivične prijave.

To je jedan od zaključaka današnje sjednice Predsjedništva ove stranke. Kako su saopćili, među zaključcima je i to da će podnijeti krivične prijave zbog jučerašnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da se formira entitetska agencija za lijekove. Ocijenili su da je ova odluka, kako je navedeno, napad na državni ustavni poredak.

Najavili su da će od visokog predstavnika Christiana Schmidta i Ministarstva vanjskih poslova tražiti da iniciraju sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, što je još jedan zaključak.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a doneseni su i sljedeći zaključci:

  • “Podržati aktivnosti kojim je SDP na sebe preuzeo obavezu aktivne uloge u međunarodnim relacijama s ciljem odbrane institucija Bosne i Hercegovine. SDP će nastaviti sa svojim aktivnostima na zaštiti institucija koje su prepoznate od naših prijatelja u Evropskoj uniji  i svijetu, a naše veze sa socijaldemokratskom grupacijom stranaka u EU može dati ključni argument pojačanoj međunarodnoj ofanzivi u Bosni i Hercegovini;
  • Odrediti delegaciju koja će na tu temu razgovarati sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom;  
  • Nastaviti se boriti za institucije Bosne i Hercegovine i očuvanje mira, ali i za poboljšanje životnog standarda  svakog građanina Bosne i Hercegovine. Članovi Predsjedništva SDP-a upoznati su sa inicijativama SDP-a o izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakona o minimalnoj plati i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a sve u svrhu boljeg statusa penzionera i radnika u Bosni i Hercegovini. Na sastancima sa predstavnicima saveza penzionera i sindikata data je nedvosmislena podrška naporima SDP BiH da se kvalitetnim zakonskim izmjenama ovih zakona konačno postigne da penzioneri i radnici žive život dostojan čovjeka”, saopćili su iz SDP-a.

Podsjećamo, NSRS je jučer tijesnom većinom podržao formiranje entitetske agencije za lijekove. Ovu odluku podržala su 43 poslanika, što je jedan više od potrebne većine, dok su dva poslanika bila suzdržana. Opozicija nije prisustvovala glasanju, jer je bila protiv ove odluke.

Ovim činom je narušena nadležnost državne vlasti, jer već postoji Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine. Dodik je najavio da će ovakva odluka biti donesena. Osim toga, obećao je da će se formirati entitetska vojska te da će SIPA-i i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) biti uskraćeno djelovanje u Republici Srpskoj.

Povratak nadležnosti, kako to Dodik naziva, je uslijedilo zbog nezadovoljstva odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina te odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je šumsko područje u ovom entitetu u vlasništvu države.

IZVORklix.ba
Prethodni članakArsenal u svoju akademiju doveo talentovanog 5-godišnjeg dječaka koji još ide u vrtić
Sljedeći članakŠta se dogodi kada vlažnu maramicu ubacite u mašinu za veš