sdp
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 15, 2021 @ 15:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH sutra bi trebala na sjednici predsjedništva donijeti konačnu odluku o istupanju iz pregovora o reformama Izbornog zakona. Kako neslužbeno saznajemo, raspoloženje u ovom stranačkom organu je nepodijeljeno za izlazak iz pregovora.

SDP BiH danas se oglasio saopćenjem u kojem najavljuje sutrašnje odlučivanje.

“Najava Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o mogućem zamrzavanju učešća u daljnjim pregovorima izazvala je interes javnosti i brojne upite medija. Zato koristimo priliku da obavjestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem učešću, odnosno neučešću u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona”, kažu iz SDP-a.

Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena s kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, kažu oni.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP-u BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja. Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet”, kažu oni.

Dodaju kako ne žele svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi, kako kažu, svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči.

“Takva odluka SDP-a BiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionisati normalno. Naravno da bi do tada učestvovali u razgovorima o temi otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcionisanja odgovornih za trenutno stanje”, zaključili su.

LIDER