SDP-ov zastupnik: Nećemo kršiti Ustav kako bi se formirala Vlada FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Istekao je ustavni rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Nova većina nije uspjela uspostaviti izvršnu vlast. Je li to neuspjeh Trojke ili SDA, čiji potpredsjednik Federacije nije dao saglasnost? Hoće li intervenirati Christian Schmidt? Zašto se ne ide u izmjene entitetskog Ustava i time trajno razriješi ova situacija? Odgovor na ova pitanja dao je Elvir Karajbić, zastupnik u Parlamentu FBiH i generalni sekretar SDP-a.

Istakao je kako ne zna da li će visoki predstavnik opet reagirati i nametnuti neka od rješenja za formiranje Vlade FBiH.

“Mi ne znamo šta će Schmidt uraditi i da li će reagovati. SDP nikada nije izbjegavao ustavne reforme. Mi smo 2018. predložili izmjene načina biranje delegata iz kantonalnih skupština u Dom naroda FBiH 2018. Mi smo da se naprave ustavna rješenja kao u bilo kojoj zemlji EU i mi ćemo to prihvatili u FBiH”, kaže.

Dodaje kako bi rješenje sa državnog nivoa moglo biti prihvatljivo da su dovoljna dva potpisa za formiranje vlade.

“Možda su neke partije odlučile da budu sluge nekih partija da bi ostali što duže na vlasti. Bilo kakva promjena Ustava u skladu sa evropskom demokratskom praksom i da ne cementiramo etničke podjele, bila bi prihvatljiva. Nama treba građanski ustav. Njima je cilj da ostanu na vlasti, a ne izmjena Ustava”, kazao je.

Kaže da su izmjene Ustava FBiH koje je Schmidt nametnuo u izbornoj noći prošle godine pogodovale nacionalističkim opcijama, SDA i HDZ.

“Mi ćemo podržati svaku izmjenu gdje je vrijednost glasa svakog čovjeka jednaka. SDP ne pada na pamet da mimo ustava bilo šta uradi i neće krišiti ustav koji je na snazi. Ja bih lično volio da dođe do dogovora da se ne zloupotrebljavaju ustavne nadležnosti”, rekao je.

Kaže da se bilo kakva kratkoročna rješenja ne mogu prihvatiti sa oduševljenjem.

“Ona bi trebala biti trajna i koja neće cementirati etničke podjele u društvu”, ponovio je Karajbić.

Jedan od rješenja krize u FBiH je kako kaže, da potpredsjednik FBiH Refik Lendo da svoj potpis kako Schmidt ne bi morao intervenisati.

“Lendo je legalno izabran za potpredsjednika i trebao bi poštovati parlamentarnu većinu. SDP-u ne pada na pamet da krši Ustav i da se donose drugačije odluke”, zaključio je.

N1