SDP: Zaustavit ćemo brutalne napade na državu i institucije vratiti građanima

SDP: Zaustavit ćemo brutalne napade na državu i institucije vratiti građanima

Socijaldemokratska partija BiH je objavila da katastrofalna politička situacija u BiH, koordinirani udar na državne institucije, širenje ratne psihoze i sve agresivniji i bezobrazniji retorički napad i osporavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine neće i ne mogu proći bez njihovog jasnog odgovora.

Ističu da je Bosna i Hercegovina iznad svih nas i da se niko ne treba zanositi idejama njene podjele.

Najavljeno je da će predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. To će ujedno biti i poziv za hitno reagovanje svih članica kroz institucije Evropske unije u smjeru zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine i poduzimanja mjera na sankcionisanju svih antidržavnih i antievropskih snaga u Bosni i Hercegovini.

SDPBiH će tražiti hitno održavanje odvojenih sastanaka sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom s ciljem zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, provedbe Dejtonskog sporazuma, sankcionisanja onih koji javno i otvoreno krše Ustav i sporazum, razmjene informacija o mogućim, nužnim sankcijama Evropske unije za sve dužnosnike koji krše Dejtonski sporazum i osporavaju presude međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog suda za ljudska prava.

U isto vrijeme, SDPBiH će zatražiti održavanje hitnih sastanka sa ambasadorima država svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kako bi ih upozorili na moguće posljedice retorike Milorada Dodika koja bi mogla izazvati reakciju nacionalista koji čekaju svoju priliku za obračun na svim stranama.

Zbog adekvatnog odgovora na novonastalu situaciju, SDPBiH će formirati Odbor za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koji će činiti eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti.

Zaključeno je kako će SDPBiH u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Brčkom organizovati skup sa kojeg će jasno biti poslane poruke o nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine i nepobitnoj ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Kao najjača opoziciona partija, SDP će i dalje nuditi Federalnoj vladi zakonska rješenja koja treba da osiguraju bolji status radnika i penzionera, kvalitetniju i bolju zdravstvenu zaštitu, te kvalitetniji ambijent poslodavcima, najavljeno je iz SDP-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica