SDP: Zaustavit ćemo brutalne napade na državu i institucije vratiti građanima

Screenshot 6 16
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Socijaldemokratska partija BiH je objavila da katastrofalna politička situacija u BiH, koordinirani udar na državne institucije, širenje ratne psihoze i sve agresivniji i bezobrazniji retorički napad i osporavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine neće i ne mogu proći bez njihovog jasnog odgovora.

Ističu da je Bosna i Hercegovina iznad svih nas i da se niko ne treba zanositi idejama njene podjele.

Najavljeno je da će predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić poslati pismo sa konkretnim informacijama o ugrožavanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini svim strankama članicama Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista. To će ujedno biti i poziv za hitno reagovanje svih članica kroz institucije Evropske unije u smjeru zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine i poduzimanja mjera na sankcionisanju svih antidržavnih i antievropskih snaga u Bosni i Hercegovini.

ČITAJ JOŠ:  Nermin Nikšić otkrio ko će biti SDP-ov kandidat za Predsjedništvo BiH

SDPBiH će tražiti hitno održavanje odvojenih sastanaka sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom s ciljem zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, provedbe Dejtonskog sporazuma, sankcionisanja onih koji javno i otvoreno krše Ustav i sporazum, razmjene informacija o mogućim, nužnim sankcijama Evropske unije za sve dužnosnike koji krše Dejtonski sporazum i osporavaju presude međunarodnog suda za ratne zločine i Evropskog suda za ljudska prava.

U isto vrijeme, SDPBiH će zatražiti održavanje hitnih sastanka sa ambasadorima država svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kako bi ih upozorili na moguće posljedice retorike Milorada Dodika koja bi mogla izazvati reakciju nacionalista koji čekaju svoju priliku za obračun na svim stranama.

ČITAJ JOŠ:  SDP BiH: Bećirović vodi u svim kantonima u odnosu na Izetbegovića

Zbog adekvatnog odgovora na novonastalu situaciju, SDPBiH će formirati Odbor za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koji će činiti eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti.

Zaključeno je kako će SDPBiH u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Brčkom organizovati skup sa kojeg će jasno biti poslane poruke o nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine i nepobitnoj ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Kao najjača opoziciona partija, SDP će i dalje nuditi Federalnoj vladi zakonska rješenja koja treba da osiguraju bolji status radnika i penzionera, kvalitetniju i bolju zdravstvenu zaštitu, te kvalitetniji ambijent poslodavcima, najavljeno je iz SDP-a.

ČITAJ JOŠ:  Problemi institucija u BiH: Četiri mjeseca ne mogu kupiti toalet papir za 400 hiljada KM
GODISNJICA
MARKETING