AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Primorani smo da vam se obratimo s zahtjevom da u skladu sa svojim obavezama i ovlastima djelujete HITNO i suspendujete usvojene izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Kako vam je poznato, nakon dugog pregovaranja, uslovljavanja i trgovine uticajem i resursima vladajuća većina u Skupštini ZDK je izglasala pomenute izmjene i dopune Zakona o MUP ZDK. 

Činjenica da je izglasavanje potpomognuto i od strane dva zastupnika Demokratske fronte koji strpljivo čekaju obećani kolač vlasti u ZDK.

Prateći vaše ranije stavove kada je u pitanju primjena odgođenog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK i depolitizacija Policijske strukture unutar ZDK želim vam iznijeti naše mišljenje.

I do pomenutih izmjena i dopuna Zakona Policija unutar ZDK je bila pod političkom kontrolom SDA kroz aktuelnog Komesara. Isto mislimo o poslednjem konkursu za prijem policijskih službenika u ZDK koji se u javnosti htio prikazati transparentnim i neovisnim. Bio je sve osim transparentan, samo dobro umotan i pod punom političkom kontrolom zašto imamo i određene dokaze.

Činjenica je da će aktuelne izmjene i dopune Zakona politički uticaj nad radom Policije povečati i podijeliti na interesne zone vladajućih političkih partija i močnika u ZDK. 

To će rezultirati stvaranjem dodatne nesigurnosti građana ZDK, povećanjem stope kriminaliteta, ali i štiti kriminalne radnje unutar policijskih struktura ZDK na štetu građana ali i najvećeg dijela časnih, poštenih i odgovornih policijskih službenika.

Iz tog razloga vas pozivamo da HITNO djelujete i suspendujete pomenute izmjene i dopune Zakona o ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK čime ćete direktno raditi u korist sigurnosti građana i protiv korupcije i kriminala.