SDP Zenica: Za grijanje grada treba primijeniti prijeratni sistem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gradski odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zenica prezentirao je javnosti stavove Kluba vijećnika na održanoj sjednici Gradskog vijeća o aktuelnoj problematici grijanja i zagađenja zraka užeg gradskog područja Zenice. Vijećnici gradskog vijeća iz SDP-a Mladen Simić i Nermin Mehić, te predsjednik Komisije za ekologiju Glavnog odbora SDPBiH Dragan Šulović obrazložili su stav ove stranke da će uslovno podržati trenutni prijedlog kompanije ArcelorMittal o zajedničkom projektu na dugoročnijem rješenju daljinskog grijanja stambenih i poslovnih prostora u Zenici. Manje korekcije prijedloga ArcelorMittala i primjena dijela prijeratnih rješenja u grijanju grada, uz uključivanje iskusnih energetskih stručnjaka, najbrže bi, smatraju u SDP-u Zenica, zagrijala trenutno hladne zeničke radijatore u stanovima i poslovnim prostorima. -Nije nam drago što se sve ovo desilo, ali zaista je poražavajuće u kakvim uslovima danas građani žive i mi ćemo pokušati na sve načine da dajemo trenutna rješenja za budućnost. Mi smo sada dovedeni da moramo podržati ovaj projekt i sada smo prinuđeni na ono što prošle vlasti nisu odgovorile Mittalu, da moramo reagovati i učestvovali smo u zaključku da što prije riješimo ovo stanje u gradu. Imamo i prijedlog kako da to ne bude monopolni položaj Mittala, nego da i grad za što manje novca dobije kvalitetnije grijanje – kaže Simić. Dragan Šulović je pokazao neka od rješenja čija bi primjena, ustvrdio je, uz određena ulaganja kompanije znatno pojeftinila zeničko grijanje i uštedila značajna sredstva građanima i AMZ, a i značajno bi se smanjilo zagađenje zraka. -Nabavka novih agregata je očigledno neminovnost i to je optimalno i jedino moguće rješenje grijanja grada u ovom trenutku. Energija koja se generira u procesu metalurške proizvodnje treba da obezbijedi toplotu, kao što je i prije rata bilo za grijanje grada, a svakako da moramo voditi računa i koja je to cijena. Treba se mreža proširiti s toplotom koja cijenom može biti prihvatljiva i za JP Grijanje – obrazložio je Šulović.

ČITAJ JOŠ:  Stručnjaci o sinoćnjim potresima koji su pogodili Zenicu i gradove BiH: I dalje će biti sporadičnog podrhtavanja tla
GODISNJICA
MARKETING