Sebija Izetbegović u ponedjeljak ostaje bez akademskog zvanja?

1091127 sebija izetbegovic konferencija za novinare foto printscreen ls 740x389 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Senat Univerziteta u Sarajevu zakazao je za ponedjeljak u 13 sati vanrednu sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda – razmatranje analize komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu profesorice Sebije Izetbegović.

Podsjetimo, komisija koju je predvodio Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta, uputila je zvaničan prijedlog Senatu da se poništi diploma direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Položeni ispiti

Direktorica KCUS-a i zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo u četvrtak je, gostujući na Hayatu, pokazala indeks, ali ne i diplomu i uvjerenje o položenim ispitima, koje očito nema.

Važno je napomenuti da ona nije osporila utvrđeno činjenično stanje u vezi s provođenjem postupka priznavanja položenih ispita u Zagrebu u skladu s tada važećim statutom Medicinskog fakulteta. Ona je pokazala kopiju koja se nalazila u njenom personalnom dosjeu na Medicinskom fakultetu i koja je upućena u Zagreb, koji nije potvrdio njenu vjerodostojnost, kao ni izdao uvjerenje o položenim ispitima koji su u nju upisani.

Izvještaj Komisije - Avaz
Faksimil izvještaja Komisije. Avaz

“Avaz” je ekskluzivno u posjedu izvještaja komisije za analizu postdiplomskog studija Sebije Izetbegović, a u nastavku pročitajte zbog čega su njeni članovi uputili prijedlog za poništavanje diplome.

Skromni prosjek

Analizom su, kako saznajemo, došli do zaključka da ne postoje dokazi, dokumentacija, prijepisi ocjena kojima bi se argumentiralo priznavanje položenih ispita u Zagrebu u skladu s tada važećim statutom Medicinskog fakulteta.

Praktično, ako se zna da Tužilaštvo KS vodi i druge istrage, da se naslutiti da će Sebija Izetbegović možda ostati bez titula.

Kao što je poznato, ona je sa skromnim prosjekom ocjena Medicinski fakultet završila nakon 11 godina studiranja.

Komisija UNSA-e tražila je od Sebije da im dostavi dokumente, no ona to nikada nije uradila.

Šta piše u izvještaju

* Ne postoje isprave o upisu Sebije Izetbegović na postdiplomski studij na Medicinom fakultetu u Sarajevu.

* Nije upisana u matičnu knjigu i upisni listovi su nepotpuni.

* Ne postoje isprave o provedenom postupku ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

* Dva lista papira koja su predočena kao dokaz o ekvivalenciji ne mogu se smatrati relevantnim dokumentom.

* Ne postoje isprave da su ispiti koji su upisani u indeks izdat od Medicinskog fakulteta Zagreb položeni, odnosno Medicinski fakultet Zagreb nije mogao potvrditi vjerodostojnost ispita niti izdati uvjerenje da su ispiti položeni.

Avaz