SEBIJA FOTOGRAFIJA
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prema jutrošnjem izvještaju hospitalizirano je više od 500 zaraženih pacijenata. U razgovoru za Klix.ba direktorica Sebija Izetbegović govorila je o trenutnoj situaciji u borbi s koronom, (ne)saradnji s Vladom KS i drugim aktuelnim temama.

Prosječan broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo u posljednjih sedam dana je 610, dok je trenutno 4.599 aktivno zaraženih shodno službenim evidencijama. U dvije bolničke ustanove trenutno je hospitalizovano 666 pacijenata.

Mnogo je panike u izjavama zvaničnika, kako u Kantonu Sarajevo, tako i na višim nivoima i to traje već godinu dana. Vi ste često znali poručiti da je stanje kritično, alarmantno, zabrinjavajuće… S druge strane niko ne nudi detaljnu analizu kako popraviti stanje, ne preispituje djelotvornost mjera ili načine kako spriječiti negativne posljedice.

Na koji način takvi javni nastupi “pomažu” i građanima i zdravstvenom sistemu?

Ne znam tačno na koje zvaničnike mislite i na koje njihove izjave mislite. Ja nisam poručivala da je stanje kritično, alarmantno i zabrinjavajuće osim kad je ono bilo tačno tako, kao što je sada. Detaljnu analizu kao i smjernice o popravljanju stanja i djelotvornosti mjera treba da provodi Krizni štab KS. To je njihov posao i koliko sam informirana oni su za taj posao posebno plaćeni.

Šta je zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo unaprijedio tokom mirnijeg perioda proteklih mjeseci?

KCUS je prvi formirao Krizni štab 31. januara 2020. godine u vezi s pandemijom Covid-19, počeli smo se pripremati na vrijeme i pripremili sve ono što je bilo u našoj obavezi prema Covid bolesnicima. Skoro godinu dana radili smo sami hospitalizaciju i liječenje najtežih bolesnika, a osim toga pružali usluge za sve bolesnike kojima je potreban sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Ja mogu da odgovorim šta je uradio Klinički centar, a ostali iz zdravstvenog sektora KS bi trebalo da vam odgovore šta su oni uradili.

Ko je kriv što imamo porast brojeva u Kantonu Sarajevo?Kantonalna vlast optužuje federalni nivo da ne poduzima nikakve adekvatne korake, a zauzvrat dobijaju odgovor da se s mjerama zakasnilo sedmicama.

Eksplozija trećeg vala korone desila se zbog toga što Krizni štab KS nije predvidio situaciju, nije donosio i kontrolirao pravilne mjere. Prethodna kantonalna vlast, prije ove Četvorke kao i Krizni štab koji je tada funkcionirao, vrlo uspješno vodili su borbu sa dva vala pandemije Covid-19. Bili su mnogo bolji i uspješniji. Brojke to dokazuju.

Da li je Vlada KS ponudila KCUS-u neka rješenja tokom pogoršane epidemiološke situacije i da li postoji ikakva komunikacija na relaciji premijer Edin Forto – KCUS i ministar zdravstva KS Haris Vranić – KCUS? Ako ne postoji, da li je zapravo politika iznad zdravlja i građana?

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo održao je samo jedan sastanak, na kojem sam i ja bila prisutna, bez ikakvog dnevnog reda, ali i bez zapisnika. Na tom sastanku je iznio da “je izdao naredbu da se bolje organizira primarni nivo zdravstvene zaštite i da se uključe sve zdravstvene ustanove sa Kantona Sarajevo u smislu pružanja podrške građanima Kantona Sarajevo 24 sata”. Ništa od toga nije se desilo.

Premijer Edin Forto i ministar zdravstva KS previše se bave politikom, pokušajima dezavuiranja javnosti, a gotovo nikako ozbiljnim poslom i brigom o zdravlju građana Kantona Sarajevo. Oni moraju naučiti da se politika i zdravlje građana ne smiju miješati, da je zdravlje građana i briga o građanima, ali i o njihovom normalnom životu nešto što je iznad politike. Dakle, kozmetički lockdown od dva dana i uopće, postupci koji nisu potkrijepljeni pravom strukom neće dati dobre rezultate. Dobronamjerno sam ih upozorila. Uvođenje drive-in punktova za testiranje nije rješenje problema sa Covid-19. Takvi punktovi prave se za jedan dan. Njihov posao je bio predvidjeti kretanje pandemije, preduprijediti je, pripremiti izolatorije i osoblje za brigu o zdravlju građana koji se razbole od Covid-19.

Poznati su animoziteti između Vas, kao direktorice KCUS-a i vladajuće Četvorke. Prethodnih dana građani su mogli čitati i vaše “ratove saopćenjima“. Da li to zaista doprinosi nečemu u ovakvoj situaciji i da li je moguće ostaviti politiku po strani?

Ja nemam nikakav lični animozitet prema vladajućoj Četvorki, najveći dio njih ne poznajem. Stručno, smatram ih nekompetentnim da vode ovakvo stanje, a činjenice to potvrđuju. Nikad se ne spuštam na nivo ličnog vrijeđanja kao oni, i govorim čistom strukom i iskustvom. Savjetujem da pročitate izjavu uvaženog profesora i jednog od svjetskih vodećih naučnika Ivana Đikića, zbog čega se dešava ovakvo stanje u Sarajevu: “To je direktna posljedica ignoriranja bazičnih mjera koje su neophodne da se kontrolira pritajeno širenje virusa. Sadašnja situacija je posljedica ponašanja u posljednjih mjesec dana …”.

Dakle Krizni štab i Vlada KS nisu posmatrali i predviđali objektivnu opasnost, koja se nije smjela ignorirati. Sad imamo nekontrolirani rast širenja virusa u populaciji. I ovo što govorim nije politika, nego struka. Stanje na terenu dokazuje moje riječi. Kad se bavim strukom, a bavim se stalno, nemam slobodnih dana, vikenda niti godišnjih odmora odavno i tad se nemam vremena baviti politikom. Zbog toga sam izašla iz Federalnog parlamenta u koji sam ušla zahvaljujući 13.500 glasova građana. Upravo zbog toga što se bavim zdravljem i strukom nisam mogla izostajati po dva dana iz Kliničkog centra da bih se bavila politikom.

Da li ste se vakcinisali i da li je počela imunizacija medicinskih radnika na KCUS-u vakcinom Covishield?

Nisam se vakcinisala, jer nisam željela da zloupotrijebim funkciju direktorice, a evidentno imam visoka antitjela, mada nisam bila bolesna niti imala ikakve simptome bolesti. Ustupila sam vakcinu nekome kome više treba. Vakcinisat ću se svakako. Medicinski radnici na KCUS-u vakcinisani su, njih 480 koliko doza smo i dobili, prema prioritetima i njihovim prijavama za vakcinaciju.

Kako je moguće da se ponovo najavljuje problem u snabdijevanju kisikom i zašto se veće zalihe nisu ranije osigurale s obzirom da se mogao očekivati treći val?

Problem u snabdijevanju kiseonikom dešava se zbog toga što se troše ogromne količine na ovako veliki broj bolesnika Covid-19. Jučer sam obaviještena da smo za 24 sata potrošili skoro 20 tona kiseonika. Naši silosi za kiseonik su naravno uvijek puni, ali nemamo nebrojeno silosa pa ne možemo predvidjeti niti tankovati neograničene količine koje nam nekada mogu trebati. Za vašu informaciju u punom funkcioniranju prije Covida KCUS je koristio maksimalno do 24 tone kiseonika, za mjesec dana.

Sa koliko ukupno kreveta za Covid pacijente raspolaže KCUS i da li su kapaciteti trebali biti prošireni za cca. 100 mjesta?

Obaveza Kliničkog centra bila je da obezbijedi 457 kreveta za Covid-19, a mi smo svojim požrtvovanim radom i ostalim organizatorskim sposobnostima obezbijedili 520 kreveta. Napravili smo najveći Respiratorni centar koji je ikada postojao u Bosni i Hercegovini.