SEBIJA NIKAD NE DOLAZI SAMA… U sporu između Kurjaka i Izetbegović treba vjerovati profesorici Kupešić: NJENA DIPLOMA JE PLAGIJAT!

a 26
Podijelite vijest

Nakon što je prof. dr. Asim Kurjak ustvrdio da “Sebija Izetbegović nije studirala u Zagrebu, inače bi on to morao znati”, otpočela je jedna od najvećih medijskih trakavica, ali i poltičkih afera u Sarajevu, piše The Bosnia Times.

Afera je bila ubjedljivija stoga što se već nekoliko godina na istu temu mediji bave lažnim diplomama visokopozicioniranih bošnjačkih funkcionera, poput Osmana Mehmedagića Osmice. I pored očitih dokaza koji su isplivali na površinu Mehmdagić je o(p)stao na funkciji direktora OSA-e, a njegov stranački šef Bakir Izetbegović tvrdi da ima „nekakvu diplomu“. Dakle, za njega je važno imati ikakvu diplomu da bi mu se povjerila jedna od najznačajnijih državnih funkcija. Ovakva logika i politika dovodi do nevolja kako državu tako i političke aktere.

Tako je u posljednjem svom izvještaju pred Vijećem sigurnosti Valentin Incko spomenuo dikretora OSA-e kao „nedovoljno obrazovanog“ čovjeka što je vrlo ružno za državu.

Ima raznih Asima

-U to vrijeme dva postdiplomska studija bila su u Zagrebu, iz ultrazvučne dijagnostike na engleskom i hrvatskom jeziku. Oba postdiplomska studija sam vodio ja, niti jedan, kategorički tvrdim, nije ni upisala ni završila Izetbegović – rekao je Kurjak na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića.

On je rekao da se „sve da vrlo lahko utvrditi, samo neka se ode u arhiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu“. Nevjerovatno ažurni prijatelji Sebije Izetbegović pronašli su u arhivi Medicinskog fakulteta UNSA njen zagrebački indeks i fotokopije deset položenih predmeta sa prosjekom ocjena od 4,7 i sve to objavili u stranačkom glasilu STAV.

Iz priloženog se da vidjeti da je Sebija Izetbegović upisala studij 2. marta 1993. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Čak je ocjene davala i supruga Asima Kurjaka prof. dr. Biserka Funduk Kurjak. Nakon ovih objava akademik prof. dr. Asim Kurjak će u razgovoru za N1 prizanti da je bio mentor pri izradi doktorske disertacije prof. dr. Sebiji Izetbegović. On je naglasio da stavlja tačku na priču o obrazovanju direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Nakon ovog Kurjakovog nastupa režimski mediji su počeli likovati tvrdeći da su se „tresla bosanska brda, a rodio se sarajevski miš“.

Međutim, ovako oprečne tvrdnje dovoljan su razlog za istrage koje bi se morale završiti sudskim epilogom radi utvrđivanja činjeničnog stanja ko je obmanjivao javnost i zašto. Zbog afere „Osmicine diplome“ od prije nekoliko mjeseci traje opsežna istraga u vezi Američkog univerziteta u BiH čiji je osnivač Denis Prcić koji je i predsjednik tog univerziteta.

Međutim, spor između akademika Kurjaka i profesorice Izetbegović mogla bi riješiti prof. dr. Sanja Kupešić koja je izjavila za “Avaz” da Sebija Izetbegović, ipak (!), nije bila postdiplomac u Zagrebu. Kupešić je tokom 15 godina rada u Klinici ”Sveti Duh” bila angažirana u svojstvu nastavnika na postdiplomskom studiju, prenosi The Bosnia Times.

-Ne sjećam se da je dr. Izetbegović bila registrirana polaznica formalne ultrazvučne postdiplomske nastave niti da je kod mene polagala ispit. To je lako provjerljiva činjenica, jer su nazočnost nastavi i vježbama, koji su uvjet za pristupanje ispitu, kao i uspjeh na ispitu evidentirani i lako provjerljivi na Medicinskom fakultetu – navela je Kupešić.

Dakle, koliko god studijska dokumentacija profesorice Izetbegović izgledala „čista“ i ubjedljiva, njen tadašnji život, pa tako i anagažman na postdiplomskim studijama je obavijen velom (ratne) tajne. Prvo, u to vrijeme je bila bolesna; navodno je (pre)bolovala jedan oblik leukemije. Potom je bila u trdunoći koja se završila fatalno. Zbog toga je javno optužila dr. Zulfu Godinjaka, specijalistu ginekologije.

-Ona je na Kliniku došla s mrtvom bebom. To može potvrditi primarijus Jusuf Jahić, koji je bio glavni dežurni doktor tu noć, a i prijatelj s porodicom Izetbegović. On je, kad sam mu rekao da je snaha predsjednika Izetbegovića na stolu s mrtvom bebom, rekao: „Ništa vi nemojte, ja sam njihov prijatelj, ja ću to riješiti.“ O tome ima njegova izjava. Laž je da je dijete gore umrlo, za šta me optužila. Čak je dr. Jahić dao izjavu o tom slučaju – kazao je dr Zulfo Godinjak, specijalista ginekologije nakon što ga je gospođa Izetbegović javno optužila da je kriv za smrt njene bebe na porodu prije 30 godina. (Jel to dokazano na sudu…?) Sebija Izetbegović tada je izgubila žensko dijete. Mene je prozvala jer sam je ja tada primio. Ja znam ko je ona i šta je ona. Za to što ona mene optužuje sada postoji drugi razlog. Privatno se sada obračunava – objasnio je Godinjak.

Kurjak podvijenog repa

Bez zle namjere, iz svih dosadašnjih brojnih afera koje prate profesoricu Izetbegović, može se reći da Sebija nikad ne dolazi sama, nju po pravilu prate nedaće.

Prije nego se vide posljedice, a one bi mogle biti kobne po predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ostaje samo da se vidi politička pozadina ove afere. Zašto je dr. Kurjak baš sad odlučio problematizirati akademski status profesorice Izetbegović, a potom i zašto je „podvio rep“ nakon objavljenih faksimila disertacije koja je potpisana sa njegovim imenom kao mentorom?!

Treba se imati u vidu da je ginekolog Asim Kurjak bio osuđen na osam mjeseci zatvora od strane hrvatskih sudova, zbog smrti rodilje Dragice Ivankić i njene bebe u januaru 2002. Kasnije će ga sud osloboditi ove krivice, ali i to je bila svojevrsna afera koja je uništila reputaciju Kurjaka kao jednog od nejvećih evropskih ginekologa.

Također treba imati u vidu da je Kurjak imao ambiciju razvijati biznis u Bosni i Herecgovini te da su mu čak bh. vlasti bile odobrile da vilu Josipa Broza Tita u Bugojnu pretvori u svoju kliniku. Ove činjenice možda ukazauju da je bilo obostranog interesa za saradnju između dr. Kurjaka i profesorice Izetbegović, kao snahe tadašnjeg šefa države Alije Izetbegovića. Ta saradnja je mogla biti takva i da se čine neki ustupci ili pogodnosti po osnovu kojih se mogla steći i „valjana diploma“.

Pošto je trenutak izbijanja afere jako važan, moguće je da je tempiran u momentu kad je Bakir Izetebgeović kao „strateški partner“ predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, okrenuo ćurak kad je u pitanju dogovor o Izbornom zakonu, te da bi stoga ovo mogla biti neka vrsta političke osvete. Jasno da je najslađa osveta protivnku „barnuti“ u ono što mu je najvažnije, ili najdraže.

Ponašanje Izetbegovića u politici je takvo da mu oponenti spočitavaju da bi „žrtvovao državu za ženu“. Tako da ima osnova sumnjati da je kompromitirani, teško je reći ucijenjeni Kurjak, mogao biti akter preko koga je Izetbegoviću stigla osveta od strane Hrvata, ali, ruku na srce, to je veoma teško dokazati. No, to uopće nije ni potrebno dokazati. Pouka cijele afere je da je Bakir Izetbegović politički ranjiv jer je državne funkcije prepustio nekompetentnim osobama sa sumnjivim diplomama poput Osmice i Sebije, kaže se u tekstu portala The Bosnia Times.


Podijelite vijest