Sebija želi spriječiti državnog tužioca da dokumentira užas u KCUS-u

sebija 6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Grupa ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) podnijela je disciplinsku prijavu protiv Džermina Pašića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, objavili su danas prorežimski mediji.

Ko se krije

Navodi se da ljekari Pašića terete da je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

U prijavi, kako se navodi, ljekari smatraju da je Pašić izvršio “očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja” prema strankama. Terete ga i da je naštetio ugledu tužilačke funkcije i da je „ozbiljno prekršio službenu dužnost“ tokom boravka u KCUS-u 5. aprila.

Tužilac Džermin Pašić, podsjećamo, zajedno s tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, inspektorima SIPA-e i istražiteljima, boravio je 5. aprila u KCUS-u, a nakon što je u Tužilaštvu BiH ranije dogovorena saradnja Državnog i Kantonalnog tužilaštva o aferi koja se odnosi na pismo ljekara KCUS-a koji upozoravaju na katastrofalno stanje u ovoj ustanovi.

Međutim, iza ove prijave ustvari se krije želja Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da pod svaku cijenu spriječe istragu o „malina“ respiratorima koji se koriste u KCUS-u, u Covid odjeljenjima.

Ničega se ne sjeća

Razlog je očigledan, Sebija Izetbegović je duboko involvirana u postupak nabavke respiratora, a što su potvrdili i svjedoci Tužilaštva BiH u dosadašnjem toku suđenja Fadilu Novaliću i drugima za kriminal težak 10,5 miliona KM.

Tako, Sebija Izetbegović, iako je u Sudu tvrdila da se ničega ne sjeća, krijući se iza ljekara KCUS-a, prijavom protiv Pašića, koji je postupajući tužilac u predmetu „Respiratori“ i od prvog dana je uključen u istragu, želi ga ukloniti iz samog sudskog procesa.

Osim toga, ovom se prijavom želi pod svaku cijenu spriječiti da ljekari – anesteziolozi, koji su poslali pismo Upravi, daju iskaz Tužilaštvu KS, ali i pripadnicima SIPA-e.

Klupko je krenulo

No klupko je krenulo. Svjedočenje ljekara ne može se zaustaviti. Davanje iskaza je počelo još prošle sedmice, zbog čega je i nastupila panika među Izetbegovićima.

Također, više je nego jasno da iza ove prijave ne stoje ljekari KCUS-a, nego respiratorska hobotnica, s ciljem zataškavanje istrage.

Nije slučajno ni što je prijava poslana Uredu disciplinskog tužioca, na čijem je čelu Alenu Kurpsahić – Nadarević, koja je primorana da ekipi okupljenoj oko Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, vraća dug jer su joj pomogli da nikada ne bude procesuiran njen otac koji je automobilom usmrtio Salku Džaferovića prije osam godina.