Portal 072info

Šećer ima isto dejstvo na mozak kao kokain

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Najnovije naučno istraživanje potvrdilo je da bi ljudi,koji su zavisni od šećera trebalo da budu liječeni na isti način kao zavisnici od droga.

Istraživanje koje su sproveli naučnici s Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu pokazalo je da konzumiranje industrijski prerađenog šećera utiče na povećanje nivoa dopamina na sličan način na koji to čine droge poput kokaina.

Takođe je ustanovljeno da dugotrajno konzumiranje šećera utiče na smanjenje ove supstance, što znači da su ljudi s vremenom primorani da unose sve više šećera kako bi postigli isti stepen zadovoljstva, odnosno da bi izbjegli blaži oblik depresije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dugotrajna izloženost organizma šećeru takođe dovodi do nastanka poremećaja u ishrani i različitih promjena u ponašanju pojedinaca, piše “Independent”.

Profesor Selena Bartlet, neurolog s Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije u Kvinslendu, istakla je da istraživanje ukazuje na to da bi zavisnike od šećera trebalo liječiti lijekovima protiv nikotinske zavisnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Dokazano je da povećani unos prerađenih šećera direktno utiče na povećanje tjelesne težine i nivo dopamina (utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu) na sličan način na koji to čine duhan, kokain i morfijum”, rekla je Bartletova.

“Eksperimenti sprovedeni na životinjama takođe su pokazali da su jedinke, koje su redovno konzumirale prerađeni šećer, kasnije bile sklonije prejedanju i suočavanju s negativnim neurološkim i psihijatrijskim posljedicama po raspoloženje i motivaciju”, zaključila je Bartletova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

vijesti.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)