AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prema posljednjim informacijama broj zaraženih u pandemiji COVID-19 uzrokovanoj virusom SARS-CoV-2. u Španiji je 20.400, mrtvih je 1.043, a oporavilo se 1.188 osoba.

Među zaraženima nema državljana Bosne i Hercegovine.

Inače, u ovoj zemlji smatraju da će u narednim danima pandemija napredovati i da još nije dostigla vrhunac.

U četvrtak u kasnim popodnevnim satima dvoje od devet bosanskohercegovačkih državljana koji su se zatekli u Španiji uspjelo da letom za Brisel napusti Španiju, potvrđeno je Feni u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Španiji.

Riječ je o planinarima koji su došli 10. marta da bi se popeli na najviši vrh Španije, visok 3.718 metara, koji se nalazi na Tenerifima.

Za još sedam bh. državljana, koliko ih se javilo Ambasadi Bosne i Hercegovine, svim mogućim načinima pokušava se naći rješenje kako da napuste Španiju, te su zaposleni u Ambasadi u stalnim kontaktima sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH kako bi se ovaj problem riješio.

Među državljanima Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Španiji je i seniorska reprezentativka BiH Miljana Džombeta koja od 1. septembra prošle godine igra za klub Sant Adria u Barceloni. Ona za sada ostaje u Španiji.

Španija je zatvorila sve kopnene granice, većina letova je otkazana , a problem je i što nacionalne aviokompanije prevoze isključivo svoje građane.

Zbog vanredne situacije dodatno je angažovano oko 50.000 zdravstvenih radnika , penzionera, studenata…, dok se hotelski kapaciteti pretvaraju u bolničke.