Portal 072info

Sedam država u kojima nema koronavirusa, znate li koje su

vakcina korona
12.11.2020., Zagreb - Ilustracija - istrazivanje cjepiva za covid-19. Americka farmaceutska tvrtka Pfizer objaviila je u ponedjeljak da je njihovo cjepivo za koronavirus izuzetno efektivno, tocnije efektivnije od 90%. Pfizer cjepivo razvija u suradnji s njemackom tvrtkom BioNTech. Na temelju najava, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporuciti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega sedam od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Posljednja zemlja u kojoj je registrovan ovaj virus su Savezne Države Mikronezije, a taj pacifički arhipelag nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Sjeverna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi skoro 125.000 slučajeva zaraze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih pet država u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nijedan slučaj zaraze koronavirusom nije potvrđen u sljedećim državama: Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Kiribati, Nauru, Palau, Tonga, Tuvalu.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME