Sedam godina nakon obnove: Stari kameni most u Konjicu turistička atrakcija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stari kameni most u Konjicu otvoren je na današnji dan 2009. godine nakon što je renoviran u izvornom obliku. U obnovljeni Stari kameni most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke, piše novinska agencija Patria.

Most je srušen početkom marta 1945. godine od strane njemačkog okupatora, prilikom povlačenja svojih trupa. 

Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH.

Manifestaciji otvaranja prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. 

Dužina mosta je 101,80 metara a širina 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 KM. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba. Spaja dvije obale Neretve i povezuje dvije strane stare čaršije Konjica.

Stari most u Konjicu izgrađen je 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja. 

Konjic

nap.ba