Sedam načina da hodanjem sagorite više kalorija

Kretanje je iznimno zdravo, a postoje metode uz pomoć kojih iz hodanja možete izvući puno prednosti. Jedan od najlakših načina za početak vježbanja je hodanje. To je odlična kardio vježba u kojoj sudjeluju mišići nogu, a srce kuca jače, piše healthymummy.com.

Kako izvući maksimum iz hodanja i sagorjeti dodatne kalorije?

1. Povećajte tempo

Kao i kod drugih kardio treninga, rad s više intenziteta topi i više kalorija. Pokušajte ubrzati svoje hodanje. Još je jedna prednost i ta što ćete brže stići do svog odredišta.

2. Svakodnevno hodajte sat vremena

Pokušajte hodati svakog dana. Što više to radite, i vaše će se  tijelo brže navići koristiti iste mišiće i postat će vam sve lakše.

3. Povećajte broj koraka

Pratite koliko koraka napravite svakog dana. Cilj bi trebalo biti preko 15.000 koraka – što nije nemoguće učiniti. Idite stubama ili siđite ranije iz autobusa i ostatak puta do posla pješačite. Stići ćete za tren oka!


4. Potražite uzbrdicu


Postoji li ruta s više brda ili uzbrdica? Hodanje uzbrdo pomaže vam da sagorite još više kalorija, a također oblikuje vaše kvadricepse, stražnjicu i listove.

Možda ćete u početku ostajati bez daha i brže se umarati, ali postajat će sve lakše i lakše iz dana u dan.

5. Dodajte težinu

Pokušajte nabaviti utege za noge ili jednostavno ponesite tešku naprtnjaču sa sobom. Tako će vam srce brže kucati i počet ćete izgrađivati i oblikovati mišiće.

6. Hodajte po pijesku

Naučnici kažu da je za hodanje po pijesku potrebno 2,7 puta više energije nego za hodanje po tvrdoj podlozi. Pronađite najbližu plažu, ako je imate, i šetajte.

7. Ubacite kratke sprintove

Ako se osjećate spremnije nego što ste bili u početku, uvijek možete ubaciti neke kratke sprintove u svoju svakodnevnu šetnju. S vremenom ćete moći istrčati cijelu dionicu.

Hodanje je jedna od najboljih vježbi koju možete raditi

Jedna od najjednostavnijih vježbi koja se često zanemaruje u programu za mršavljenje nakon trudnoće je brzo hodanje. Jednostavno je i učinkovito. Nije vam potreban lični trener i to je savršen način da se ne zaglavite u zatvorenom prostoru u teretani ili kod kuće. Uz pravilnu formu i intenzitet, brzo hodanje je provjereni način da sagorite kalorije, oblikujete tijelo i izgubite masti.

Dobra tehnika hodanja presudna je za gubitak kilograma

Tajna je u vizualiziranju cilja pet metara ispred i hodanje prilično brzim tempom prema tom cilju. Podignite grudi i opustite ramena. Udahnite duboko i pretvarajte se da uvijek hodate pravom linijom. Ne trudite se produžiti korake.

Pronađite tempo koji vam odgovara

Najprirodniji i najugodniji tempo je najbolji jer je cilj hodati najmanje 30 minuta dnevno. Brzina i prijeđena distanca s vremenom će se povećati, pogotovo kada uđete u rutinu.

Postavite ciljeve i zadatke

Napravite plan i pridržavajte ga se! Za početak postavite plan od 30 minuta hodanja dnevno. Čim uspostavite tempo i tehniku koji vam odgovaraju, možete početi mjeriti udaljenost koju ste prešli.

Upoznajte svoju rutu za kretanje

Zdravstveni stručnjaci savjetovali su nas da moramo napraviti 10.000 koraka dnevno da bismo ostali zdravi (a neki čak kažu da bi trebalo težiti iznosu od 12.000 koraka ako smo mlađi od 40 godina). To iznosi oko osam kilometara dnevno pa je razumljivo ako ne uspijete odmah ispuniti ovu kvotu.

Najbolje je pronaći rutu dugu četiri kilometara, tako da možete hodati četiri kilometara do cilja, a zatim isto toliko natrag. Ispunit ćete svoj cilj dok ste trepnuli.

Klix.ba

Prethodni članakEfendija raspisao oglas: Plaćam ćevape svakom ko dođe na džumu
Sljedeći članakObjavljen snimak kako potpredsjednik SDA kupuje glasove: “Zaokruži listić, zaposlit ćemo ti ženu”