Sedam načina da ranije odete s posla

Sedam načina da ranije odete s posla

Je li vam poznata rečenica: ”Danas ću otići s posla na vrijeme!” ili „Danas ću raditi tačno do 16:00 i ni sekund više!“. Mnogi često ostaju na poslu prekovremeno. Pod pritiscima šefova, očekivanja radne okoline te samih sebe, ostajemo na poslu duže nego što smo planirali.

1. Utišajte mobilni

Mobilni, posebno današnji pametni telefoni koji svako malo javljaju dolazak poruke, imejla ili prijedloga ažuriranja programa, najgori su ometači, no ignorisanje poruka i poziva je lakše zamisliti nego i učiniti. Stručnjaci zato savjetuju da mobilni jednostavno stavite u fioku ili na policu izvan vašeg pogleda. Naime, da biste se koncentrisali na posao, privatne poruke koje stižu mogu pričekati, npr. pauzu za jelo ili kad dovršite nešto što ste započeli. Zvuk zvona utišajte, a kontaktima osoba kojima se želite baš u svakom trenutku javiti, kao što su npr. vaš šef ili važan poslovni klijent, postavite posebne ringtonove i javljajte se na telefon samo kad njih čujete. Tako ćete smanjiti ometače u poslu i svoje obaveze završiti na vrijeme.

2. Odvojite vremena da razbistrite um

Možda se na poslu bojite da nešto ne propustite, ne možete prestati razmišljati o svim sitnicama koje još treba napraviti, glava vam je puna, u velikoj ste gužvi pa mislite kako je najbolje da preskočite i pauzu? Pogrešno! Kratki predasi od posla, jednostavna šetnjica ili opuštanje s koleginicom na klupi u parku i razgovor o bilo čemu što nije posao, pomoći će vam da odmorite mozak i vratite se na posao s novom dozom energije.

Zapravo, neki stručnjaci za karijeru čak predlažu kratke pauze nakon svakih 90 minuta intenzivnog posla, smatrajući da se tako postiže najveća radna učinkovitost. Dozvolite li svom mozgu da se opusti, bolje ćete se fokusirati nakon toga i izbjeći ćete greške u koracima i frustraciju.

3. Upozorite kolege da vas ne ometaju

Vaši kolege na poslu su super, ali ponekad vam remete koncentraciju? Jednostavno ih zamolite da vam je potrebna koncentracija i da vas u tom razdoblju ništa ne ispituju, osim ako nije nešto jako hitno. Možete im reći i kako ćete, kad vam treba mir i koncentracija, npr. zalijepiti na monitor kompjutera crveni papirić.

4. Odmorite se od imejlova

Koncentrišete se na neki važan dopis, kad li vam u dnu ekrana iskače informacija o novom mejlu. U sekundi ostavljate dopis i provjeravate mejl. I tako često u toku dana. Naravno, kako ne biste zaboravili, obično odmah morate i poslati kratki odgovor na taj mejl. Sve se to čini bezazleno, no ometa vam koncentraciju i neprestano prešaltavanje iz jednog u drugo pa treće vas čini manje produktivnim i otežava vam posao. Odredite vrijeme u kom nećete provjeravati mejlovee, kad radite nešto što zahtijeva vašu punu pažnju. Isključite indikator ili jednostavno sve zatvorite na neko vrijeme. Kasnije opet otvorite, odredite da ćete tada provjeriti sve mejlove i odgovoriti im, odjednom.

5. Skratite sastanke

Dugi sastanci mogu oduzimati vrijeme za obavljanje poslova. Ukažite organizatoru sastanka da biste voljeli biti na samo onom djelu sastanka koji se tiče vašeg posla jer ste u gužvi i imate dosta toga da obavite.

6. Pustite neke poslove

Ponekad jednostavno morate znati pustiti posao. To znači, povremeno se morate pomiriti s činjenicom da ne možete dovršiti sve što ste zamislili. Morate sami sebi dati dopuštenje da određeni posao nastavite sljedeći dan, inače će vas on preplaviti, ostajaćete stalno prekovremeno i zbog stresa praviti greške, ili se čak razboljeti. Uvjerite samu sebe, a i vašeg šefa ako treba, da ste danas dali sve od sebe, a dalje nastavljate sutra.

7. Odredite kraj radnog vremena

Odredite jasno i čvrsto: radiću do npr. 16:30 i zatim odlazim s posla. Osim što će vam to pomoći u namjeri da odete s posla ranije (u normalno vrijeme), daće vam bolju motivaciju, fokusiranost i produktivnost tokom dana. Postavite alarm na sat vremena prije tog roka, koji će vas podsjetiti da vam još preostaje sat vremena. Kad zazvoni alarm, završavajte posao, provjerite s kolegama ili saradnicima ili šefom situaciju, šta vam je još preostalo i rasporedite zadatke za kasnije – npr. kroz sljedećih pola sata dovršiću to i to jer je to prioritet, a ujutro ću napraviti to i to…

B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS