Sedam namirnica protiv prvomajskog mamurluka

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prvomajski praznici za mnoge predstavljaju priliku za putovanje, odlazak u prirodu ili vikendicu, a za neke priliku da se dobro naspavaju i odmore. Međutim, ukoliko ste među onima kojima je neizostavni dio ovog praznika kvalitetan provod sa društvom, Kaymu.ba vam donosi listu namirnica čija će vam konzumacija olakšati oporavak i ublažiti simptome mamurluka.

  1. Zeleni čaj

Bogat antioksidantima,  zeleni čaj je odličan za detoksikaciju i oporavljanje jetre od prethodne noći. Ukoliko osjećate mučninu, vašem čaju možete dodati ruzmarin ili lavandu.

  1. Jaja
ČITAJ JOŠ:  Najopasniji muški potez u seksu - zaista može ubiti!

Jaja obiluju cisteinom, aminokiselinom koja pomaže tijelu da razgradi toksine i time čisti vaš organizam. Također, proteini iz jaja stabiluzuju šećer u krvi i lako se probavljaju.

  1. Banane

Ukoliko ste se poslije intenzivne noći probudili sa osjećajem slabosti i drhtavice u mišićima, niste jedini. Objašnjenje za ovo se nalazi u kalcijumu, čiji nivo znatno opada nakon konzumiranja alkohola. Posljedica toga su visok krvni pritisak i fizička slabost. Obzirom da banane obiluju kalcijumom, konzumiranje ove namirnice će vam zasigurno pomoći da se oporavite brže.

  1. Sok od paradajiza

Tokom unošenja alkohola u organizam, naša jetra je prezauzeta procesiranjem pića da odražava normalan nivo šećera u krvi. Obzirom da je glukoza primarni izvor energije za mozak, nizak nivo šećera može da uzrokuje opštu slabost i slabo raspoloženje. Srećom, jedna čaša soka od paradajiza sadži dovoljno prostih šećera da se šećer stabilizuje i poboljša opšte stanje organizma.

ČITAJ JOŠ:  Zenica pokazala humanost: Neno Murić pjevao na donatorskoj večeri za oboljelu djecu (FOTO)

  1. Supa

Domaća supa ne samo da smiruje stomak, već i  obiluje kalcijumom i natrijem koji vraćaju ravnotežu u organizam. Također, obzirom da je supa slana, tijelo će tražiti više vode, čime se rješava i problem dehidracije.

  1. Šparoge

Prema istraživanju sprovedenom u Koreji, konzumiranje šparoga prije ili u toku  unosa alkohola

 može spriječiti ili bar ublažiti mamurluk. Razlog tome je što ovo povrće sadrži

bitne enzime koji razgrađuju alkohol prije nego što ga naš organizam upije. Iako ih je poželjnije konzumirati preventivno, naučnici su utvrdili da čak i ako ih konzumiramo dan poslije, šparoge imaju pozitivno dejstvo na naš organizam.

  1. Med
ČITAJ JOŠ:  ŽENE SU NAPOKON ODLUČILE: Ovo je idealna veličina penisa!

Med obiluje antioksidantima i koncetriranom fruktozom, koje pomažu da se preostali alkohol

brže izbaci iz organizma.

072INFO TV