Sedam objekata zapečaćeno u Sarajevu

Minolta DSC

Na podrjučju Kantona Sarajevo porezna uprava Federacije BiH zapečatila je čak sedam objekata za koje postoje saznanja da se uveliko krše odredbe Zakona o fiskalnim sistemima, kako se prenosi iz obavještajno – istražnih podataka.

Ono kako se saznaje, zapečaćeni objekti su: UR "Rajvosa", UR "Meza bor", UR "Buffet klub SDP",  "Šeherzada" d.o.o., PJ "Fast Food Halal", UR "Pub Pirat", Caffe bar "Mango" i Caffe bar "Napol".

Također, uz to je izvršeno ukupno 14 kontrola obveznika fiskalizacije i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno je ispostavljeno 15 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne i to u iznosu od 32.500 KM.

Tokom samih kontrola na radnim mjestima zatečeno je 16 neprijavljenih radnika (rad na crno).

Kako dodaju iz porezne uprave cilj im nije izricanje sankcija, već podizanje svijesti obveznika fiskalizacije i građana o obavezi poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, što sav taj zakon žele podići na nivo opreza i pravilnosti.

Što se tiče sankcija na području ovog kantona, u slučajevima ako obveznik ponovi isti il isličan prekršaj za koji mu je već izrečena sankcija, u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima po sudskom odlučivanju može se izreći čak i veća novčana kazna koja iznosi i do 20.000 KM za pravna lica, a za odgovorno lice u pravnom licu i do 3.000 KM.

Porezna uprava će i u narednim danima nastaviti kontrole istim, ali po potrebi i jačim  intenzitetom na području FBiH i time će biti kontrolirani svi obveznici fiskalizacije, bez obzira da li su već ranije bili predmetom kontrole, saopćeno je iz  Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.