Sedam posto učenika u Zeničko-dobojskom kantonu ima deformitet kičme i stopala

S ciljem preventivnog djelovanja i sprečavanja eventualnih negativnih utjecaja na rast i razvoj djece u 12 škola na prostoru Zeničko-dobojskog kantona bit će održani pregledi lokomotornog sistema učenika. S ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja i uklanjanja zdravstvenih posljedica u škole je uveden i treći čas fizičkog i zdravstvenog odgoja.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nino Hasanica je u ime Školske higijene zeničkog instituta kazao kako su dosadašnji skrininzi zabrinjavajući.

“Blizu 3.500 učenika u prvim te isto toliko u šestim razredima proći će kroz ovaj skrining, a proširit ćemo se i na druge, šeste i osme razrede osnovne te druge razrede srednje škole. Prvačići često imaju probleme s ravnim tabanima, a učenici šestog razreda s deformitetom kičme”, pojasnio je Hasanica.

Ovu aktivnost provodit će Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a direktor ove ustanove Senad Huseinagić je kazao kako djeca najveći dio odrastanja provode u neaktivnom položaju.

“Institut je pokrenuo projekt ispitivanja kičmenog stuba i stopala te osnovnih deformiteta. Uz dosadašnji obuhvat jedne generacije, ove godine ćemo vršiti preglede na tri generacije učenika da bismo dobili sveobuhvatniju sliku. Ne možemo očekivati da samo zdravstveni sistem popravi stanje i zdravlje, to je zadatak svih nas, posebno roditelja koji trebaju spriječiti nastanak problema ove vrste”, izjavio je Huseinagić.

Opširnije istraživanje u osnovnim i srednjim školama ZDK

Lokomotorni sistem predstavlja koštano-zglobno-mišićni sistem koji omogućava promjenu položaja u prostoru, daje čvrstinu tijelu i dinamiku pokretima. U svakodnevnom životu primjetno je da veliki broj djece, ali i odraslih, zauzima nepravilan stojeći ili sjedeći položaj. Djeca dnevno prosječno provedu šest sati sjedeći u školskim klupama, a osim toga na putu od kuće do škole i obratno nose pretrpane školske torbe.

Nedovoljna fizička aktivnost, nepravilno sjedenje i teške školske torbe

Psihomotorni razvoj i rast djece u BiH se približava Evropskoj uniji, ali nažalost, po lošoj statistici u ovoj oblasti. Sve više djece školskog uzrasta ima deformitete kičmenog stuba i ravna stopala, čime postaju pacijenti, a ne sportisti.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Svi ovi deformiteti od djece prave pacijente, a ne sportiste, umjesto da ulaze u svijet sporta, oni ulaze u svijet medicinskih usluga u korekciji navedenih deformiteta. Moderan način života, virtualni svijet i igrice su samo jedan od najvećih riziko-faktora koji uzrokuju nedovoljnu fizičku aktivnost djece. Igranje lopte s vršnjacima i ostale društvene igre koje se mogu praktikovati na otvorenom pomažu u popravljanju ove loše statistike”, pojasnio je ortoped sportske medicine dr. Faruk Hodžić.

Dodao je kako statistiku deformiteta povećavaju i loše sjedenje u školskim klupama te prevelika težina školskih torbi.

“Veliki je ovo izazov za ortopede, ali i za širu zajednicu”, dodao je Hodžić.

U narednim danima skrining se realizuje vizuelnim pregledom hoda, čučnja, simetričnosti nogu, karlice, grudnog koša, lopatice i ramenog pojasa te pregledom kičmenog stuba i stopala pomoću aparata. Djeci kod koje se uoče odstupanja od uobičajenih vrijednosti bit će izdate uputnice za dijagnostičku provjeru kod ljekara opće medicine, fizijatra ili ortopeda.

Ovogodišnja akcija trajat će do kraja godine, a rezultati će biti javno objavljeni.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING